Κόσμος|20.02.2022 07:07

Ξέφυγαν από τους Ταλιμπάν και τώρα ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Η συγκλονιστική ιστορία δύο αδερφών που γύρισαν τον κόσμο ως αεροσυνοδοί

Newsroom

Οι αδελφές Φαζίλα και Σαγκούφα Χάινταρι κάποτε ταξίδευαν ανά τον κόσμο ως αεροσυνδοί. Τώρα κάθονται σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Κίεβο και «σερφάρουν» στο Tik Tok για να ξεχνούν τις δυσάρεστες ειδήσεις και τα σενάρια πολέμου στην Ουκρανία που γίνονται ολοένα και πιο έντονα.

Έχοντας ξεφύγει από τους Ταλιμπάν και δεκαετίες πολέμου στο Αφγανιστάν οι δύο αδελφές κινδυνεύνουν να ζήσουν ακόμη μία σύρραξη στη χώρα, στην οποία βρήκαν καταφύγιο, την Ουκρανία. «Αισθανόμαστε ότι είμαστε στη μέση του πουθενά. Μόλις βγήκαμε από μία τραυματική κατάσταση και φοβόμαστε ότι θα ζήσουμε ακόμη μία» δηλώνει στο CNN η Σαγκούφα.

Η Φαζίλα, 26 ετών και η Σαγκούφα, 24 ετών, νοσταλγούν το παρελθόν, τους λείπουν τα αγαπημένα πρόσωπα που άφησαν πίσω στην πατρίδα και τρέμουν μπροστά στην αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, αισθάνθηκαν πως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Δεν υπήρχε άλλη λύση. Έπρεπε να βρούμε μία πτήση και να φύγουμε. Εάν είχαμε άλλη επιλογή, δεν θα το κάναμε. Κανείς δεν θέλει να γίνει πρόσφυγας» σημειώνει η Σαγκούφα.

Οι δυο τους σκόπευαν να πάνε στο Ισλαμαπάντ στο Πακιστάν, αλλά έφτασαν πολύ αργά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Εκεί αντιμετώπισαν μία χαώδη κατάσταση με χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έτσι μπήκαν στο πρώτο αεροπλάνο που κατάφεραν να έχουν πρόσβαση. «Ήμασταν τρομοκρατημένες γιατί δεν γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε» λένε.

H νέα ζωή στην Ουκρανία και η απειλή ενός νέου πολέμου

Τελικά ήταν μεταξύ των 370 Αφγανών που έφτασαν στην Ουκρανία. Εκεί οι αρχές τους πρόσφεραν στέγη σε μία ειδική εγκατάσταση για πρόσφυγες βόρεια του Κιέβου, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Δύ εβδομάδες αργότερα, χάρη στη βοήθεια ενός φίλου, που εργαζόταν στις ουκρανικές αερογραμμές, κατάφεραν να βρουν ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα. Σήμερα σκέφτονται ότι ίσως πρέπει να αναζητήσουν και πάλι αλλού καταφύγιο και αμφιβάλλουν αν το να φύγουν τελικά από το Αφγανιστάν ήταν η σωστή απόφαση.

«Αν ήξερα ότι η ζωή εδώ, θα ήταν μια τέτοια πρόκληση και τόσο δύσκολη, δεν θα επέλεγα να γίνω (πρόσφυγας). Πιστέψτε με. Ποτέ», λέει η Σαγκούφα. Οι αδελφές Χάινταρι έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ουκρανία και αναμένουν την απόφαση εντός εβδομάδων.
Αλλά με την αίτησή τους να εκκρεμεί, λένε ότι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στον τομέα τους - παρά το γεγονός ότι έχουν ουκρανικά έγγραφα που τους επιτρέπουν να βρουν δουλειά.

Πέρα από την αρχική επιχορήγηση των 3.200 ουκρανικών γρίβνα (περίπου 112 δολάρια ΗΠΑ) όταν έφτασαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία, λένε ότι αντιμετώπισαν συνεχή αδιαφορία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
«Προσποιούνται ότι μας βοηθούν», δήλωσε η Σαγκούφα. «Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα. Όταν θέλεις να πας σε αυτούς ή ... όταν θέλεις να μιλήσεις μαζί τους ... είναι τελείως διαφορετικό». Για να καθησυχάσουν τη μητέρα τους, που είναι χήρα, τα αδέλφια τους έχουν θεσπίσει ένα «οικογενειακό πρωτόκολλο»  που απαγορεύει στη μητέρα τους να βλέπει ειδήσεις. «Μόνο τα αδέρφια μου γνωρίζουν τι συμβαίνει εδώ»,  αναφέρει η Σαγκούφα. «Αλλά η μητέρα μου, όχι. Προσποιούμαστε ότι όλα είναι καλά, ότι όλα είναι μια χαρά. Φυσικά, είναι μητέρα. Έχει τους δικούς της φόβους, ειδικά για τα δύο κορίτσια της». 

Χωρίς σχέδιο διαφυγής

Αν γίνει τελικά εισβολή, δεν έχουν σχέδια διαφυγής. Λένε ότι είναι πολύ φοβισμένες για να προσπαθήσουν να περάσουν στην Πολωνία ή σε κάποια άλλη κοντινή χώρα. «Δεν είμαστε αρκετά γενναίες για να περάσουμε τα σύνορα, αλλιώς θα θέλαμε πολύ να πάμε εκεί», σημειώνει η Σαγκούφα. Οι αδελφές τονίζουν ότι δεν έχουν λάβει καμία διαβεβαίωση για βοήθεια από τον ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε στο CNN ότι αναγνωρίζει την «αγωνία» των αδελφών Χάινταρι , μαζί με εκείνη άλλων Ουκρανών- και ανέφερε ότι προτρέπει την ουκρανική κυβέρνηση να συμπεριλάβει τους πρόσφυγες στον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης. Όταν δραπέτευσαν από την Καμπούλ, οι αδελφές πίστευαν ότι ήταν από τις λίγες τυχερές. Τώρα δεν είναι τόσο σίγουρες.
«Δεν είμαι έτοιμη να το ξαναπεράσω», λέει η Σαγκούφα.

πρόσφυγεςΤαλιμπάνΑφγανιστάνΟυκρανίαειδήσεις τώραπόλεμος