Κόσμος|18.02.2022 19:09

Σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου: Τι είναι - Ποια τα συμπτώματα

Newsroom

Το σύνδρομο Μινχάουζεν ονομάστηκε έτσι από τον γερμανό βαρώνο Κάρολο Φρειδερίκο Ιερώνυμο φον Μινχάουζεν (1720-1797), μισθοφόρο αξιωματικό του ρωσικού ιππικού, που πολέμησε κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου. Μετά την αποστρατεία του, ο Μινχάουζεν έμεινε γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους ψεύτες όλων των εποχών, αφού συνήθιζε να διηγείται σε φίλους και γνωστούς με εμφατικό έως και υπερβολικό τρόπο τα (συχνά φανταστικά) στρατιωτικά του και άλλα επιτεύγματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύνδρομο Μινχάουζεν κάνει τους ασθενείς να μελετούν εξονυχιστικά ιατρική βιβλιογραφία και να προσποιούνται τους ασθενείς, με σκοπό να πείσουν τα άτομα του περιβάλλοντός τους και να αποσπάσουν τον οίκτο τους. Η πιο ακραία μορφή της διαταραχής, είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου (Munchausen syndrome by proxy) κατά το οποίο, οι ασθενείς αναλαμβάνουν τον ρόλο φροντιστή ενός ανήμπορου ατόμου (παιδιών, ηλικιωμένων, ανάπηρων), προκαλώντας τους τραυματισμούς ή ασθένειες.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για μία ακραία μορφή κακοποίησης ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, αφορά κατά 75% μητέρες που κακοποιούν τα παιδιά τους οδηγώντας τα μέχρι και στον θάνατο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Μινχάουζεν:

  • Υποφαινόμενη ασθένεια ή συμπτωματολογία του θύματος, στην οποία ο θύτης επιμένει και έχει γνώσεις για να την αντιμετωπίσει
  • Συχνές επισκέψεις στα νοσοκομεία, χρήση περιττών φαρμάκων ή αναζήτηση ιατρικής βοήθειας
  • Άρνηση του θύτη απέναντι για οποιαδήποτε ευθύνη ή ανάμειξη στο πρόβλημα ή την αρρώστια. Ο φροντιστής κάνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τον φροντιζόμενο, ακόμα κι αν, πριν την άρνηση μπορούσε να περιγράψει τη συμπτωματολογία του με κάθε λεπτομέρεια.
  • Πολλές φορές, η απομάκρυνση του θύματος από τον έλεγχο του θύτη, σημαίνει και την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

διαταραχήσυμπτώματασύνδρομο Μινχάουζενσύνδρομοπαιδιάειδήσεις τώρακακοποίησηγονείς