Κόσμος|23.02.2022 12:13

Μπορέλ - Ανάρτηση για Ρώσους ολιγάρχες: Τέλος τα ψώνια στο Μιλάνο και τα πάρτι στο Σαιν Τροπέ

Newsroom

Ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωησης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέχεια των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία, έκανε ανάρτηση στο Twitter για τους Ρώσους ολιγάρχες η οποία προκάλεσε αντιδράσεις τόσο των χρηστών όσο και του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκή διπλωματίας ανέφερε:

«Τέλος τα ψώνια στο Μιλάνο, τα πάρτι στο Σαιν Τροπέ και τα διαμάντια στην Αντβέρπη. Και αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Παραμένουμε ενωμένοι», έγραφε ο κ. Μπορέλ στην επίμαχη ανάρτηση την οποία έσβησε μετά από έντονες αντιδράσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απαντώντας σε αυτή την ανάρτηση σχολίασε: «Πρώτη φορά βλέπουμε γραφειοκράτη της Ευρώπης να πανηγυρίζει για την ζημιά που προκαλούν οι Βρυξέλλες στις επιχειρήσεις χωρών μελών της Ένωσης.

Οι κυρώσεις της ΕΕ σε 27 πρόσωπα και οντότητες από τη Ρωσία

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε 27 φυσικά πρόσωπα και οντότητες από τη Ρωσία ως πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην αναγνώριση των επικαλούμενων «Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Παράλληλα, οι κυρώσεις στρέφονται κατά τραπεζών, του αμυντικού τομέα και περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ επέλεξαν να μην περιληφθεί στις κυρώσεις ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Αυτό το πακέτο των κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα πονέσει την Ρωσία και θα την πονέσει πολύ», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ και μίλησε για απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

ανάρτησηκυρώσειςΟυκρανίαΖοζέπ Μπορέλειδήσεις τώραΡωσία