Κόσμος|31.10.2018 22:49

Ο Τραμπ θα στείλει έως 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό

Newsroom

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στείλουν έως και 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό για να εμποδίσουν την είσοδο σε αμερικανικό έδαφος στο καραβάνι των μεταναστών, που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια στην Κεντρική Αμερική.

«Σχετικά με το καραβάνι, ο στρατός μας έχει (ήδη) αναπτυχθεί. Έχουν σταλεί περίπου 5.000, θα αυξηθούν σε 10.000 ή σε 15.000 στρατιώτες» είπε ο μεγιστάνας από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

Δύο «καραβάνια», τα οποία αποτελούνται από περίπου 6.000 ανθρώπους από χώρες της κεντρικής Αμερικής, βρίσκονται στο νότιο Μεξικό και κατευθύνονται προς τη μεθόριο με τις ΗΠΑ όπου υπολογίζουν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Τη Δευτέρα, εκατοντάδες άνθρωποι, που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την ανέχεια και τη βία, έπεσαν στα νερά του ποταμού Σουτσιάτε στην Τουκούν Ουμάν, στα σύνορα Γουατεμάλας-Μεξικού, παρακάμπτοντας τα οδοφράγματα της μεξικανικής αστυνομίας.

Παράλληλα, περίπου 2.000 μετανάστες άρχισαν σήμερα μια πορεία προς τον βορρά από την πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ.

Οι μετανάστες αναχώρησαν σε δύο ομάδες, περιλαμβανομένων ανδρών και γυναικών με παιδιά στα καροτσάκια και στους ώμους. Την περασμένη Κυριακή μια άλλη ομάδα περίπου 300 ανθρώπων είχε ξεκινήσει το ταξίδι για τα σύνορα των ΗΠΑ από το Σαν Σαλβαδόρ.

Η αστυνομία εκτιμά πως οι δύο ομάδες που φεύγουν από το Σαν Σαλβαδόρ αριθμούν περίπου 1.000 άτομα η καθεμιά. Η μία αναχώρησε γύρω στην αυγή και η άλλη αργότερα στη διάρκεια του πρωινού.

Ορισμένοι κρατούσαν σημαίες του Ελ Σαλβαδόρ την ώρα που μοτοσικλετιστές κόρναραν σε υποστήριξη και φώναζαν «ο Θεός μαζί σας»

ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπμετανάστεςΜεξικό