Κόσμος|25.02.2022 19:20

Ουκρανία: Πάνω από 50.000 εγκατέλειψαν τη χώρα διαπιστώνει ο ΟΗΕ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP
AP
AP
AP
AP
AP

Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί έφυγαν από τη χώρα τους μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Χθες, η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες εκτιμούσε ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 100.000.

«Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα τους μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στην Πολωνία και τη Μολδαβία. Πολλοί άλλοι οδεύουν προς τα σύνορα» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φίλιπο Γκράντι, εκφράζοντας «τις θερμές ευχαριστίες του» προς τις κυβερνήσεις και τους πολίτες των χωρών που κρατούν ανοιχτά τα σύνορά τους και υποδέχονται τους πρόσφυγες.

Το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας αποχωρεί από το Κίεβο

Ραγδαία έχει επιδεινωθεί η κατάσταση ασφαλείας στο Κίεβο τις τελευταίες ώρες με τους Ρώσους στρατιώτες να έχουν φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα και να σημειώνονται μάχες στα περίχωρα αλλά και στος δρόμους, σύμφωνα με Ουκρανό δημοσιογράφο. Έτσι, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη.

Η αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς. Σημειώνεται ότι ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας έχει κλείσει από το πρωί της Πέμπτης, οπότε και ξεκίνησε η πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας. Όπως μετέδωσε το OPEN, το προσωπικό της πρεσβείας ήταν περίπου 7 άτομα.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από το Live blog του ethnos.gr

Σύμφωνα με την Αλεξία Τασούλη, οι ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία είναι περίπου 120.000, ο οποίοι μέχρι προσφάτως δεν έδειξαν ενδιαφέρον για να φύγουν από τη χώρα. Μόλις ξεκίνησε η εισβολή περίπου 100 μόλις άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι ζητούν να στείλουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους στο εξωτερικό και εκείνοι να παραμείνουν στις εστίες τους.

Μέχρι νεωτέρας, τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν σε λειτουργία. Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών.

ΟΗΕπόλεμοςΟυκρανίαπρόσφυγεςειδήσεις τώρα