Κόσμος|26.02.2022 07:00

Πόλεμος Ουκρανία: Έτοιμες να φυγαδεύσουν τον Ζελένσκι από το Κίεβο οι ΗΠΑ

Newsroom

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από το live blog του ethnos.gr

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος σύμφωνα με το Associated Press έχει ήδη στείλει την απάντησή του: Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μεταφορικό μέσο, φέρεται να λέει στις ΗΠΑ.

Τι είπε ο Ζελένσκι

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο.

«Σήμερα ήταν μία σημαντική αλλά γενναία μέρα. Αγωνιζόμαστε για τη χώρα μας σε πολλά μέτωπα: στα ανατολικά, στις γειτονιές και τις πεδιάδες μας – στις πόλεις της όμορφης χώρας μας», είπε ο Ζελένσκι και σημείωσε ότι η Ουκρανία πολεμάει και «στο μέτωπο της διπλωματίας».

«Το εύκολο θα ήταν να πω με ποιους από τους παγκόσμιους ηγέτες δε μίλησα σήμερα. Συνομίλησα με τον πρόεδρο Μακρόν, τον καγκελάριο Σολτς, τον Μαρκ Ρούτε, την κυρία Φον Ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο Μπάιντεν. Τους μετέφερα τί είδους βοήθεια περίμεναν οι ουκρανοί και έκανα νέα έκκληση για βοήθεια. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους, ειδικά στον πρόεδρο Μπάιντεν», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος, στη συνέχεια, εξήρε τον λαό της Γεωργίας που βγήκε στους δρόμους για να δείξει την υποστήριξή του στην Ουκρανία. «Είστε αληθινοί φίλοι, σάς είμαι ευγνώμων», τόνισε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήγησε, στη συνέχεια, ότι ο κύριος στόχος του είναι να τερματιστεί το μακελειό. «Εκατοντάδες (ρώσοι) στρατιώτες που εισέβαλαν στη γη μας σκοτώθηκαν. Έχουμε κι εμείς υποστεί απώλειες. Καλώ όσους πολίτες έχουν την ικανότητα να πολεμήσουν, να συμμετάσχουν στην εδαφική άμυνα», είπε. «Ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει όλες του τις δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα για να σπάσει την άμυνά μας. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Αυτή η νύχτα αναμένεται πολύ δύσκολη. Οι πόλεις μας δέχονται επίθεση: Σούμι, Χάρκοβο, Μαριούπολη, τα αγόρια και τα κορίτσια μας στο Ντονμπάς και ιδιαίτερα το Κίεβο - δεν πρέπει να χάσουμε την πρωτεύουσα. Απόψε κρίνεται το μέλλον της Ουκρανίας», συμπλήρωσε.

Ουκρανίαειδήσεις τώραΡωσίαΗΠΑΒολοντιμίρ Ζελένσκι