Κόσμος|26.02.2022 13:23

Γραμμή Άγκυρας: Η Τουρκία δεν θα επιλέξει ούτε Ρωσία ούτε Ουκρανία

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία δεν θα επιλέξει ούτε Ρωσία ούτε Ουκρανία σε αυτή την κρίση, υιοθετώντας τη βάση της λιγότερης ζημιάς όσον αφορά τις πολιτικές και εμπορικές σχέσεις. Αυτή τη γραμμή καθόρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως θέση της Τουρκίας στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Η γραμμή αυτή ορίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο επισήμανε πως στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποφασίσει να ενεργοποιηθεί, τότε η Τουρκία δεν θα είναι αδιάφορη.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από το live blog του ethnos.gr

Στη συνεδρίαση μελετήθηκαν επίσης διεξοδικά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη συνθήκη του Μοντρέ, ενώ τονίστηκε ότι η Τουρκία θα είναι προσεκτική ως προς αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να του είπε ότι δεν είναι υπέρ ενός πολέμου στην περιοχή κι αυτό το θέμα πρέπει να επιλυθεί μόνο ειρηνικά, μέσω διαλόγου και βάσει των συμφωνιών του Μινσκ.

Κατά τη διάρκεια της 2,5 ωρών συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής των Εξωτερικών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος, Εφκάν Αλά, ανέφερε με τη σειρά του ότι «αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Τουρκία είναι η πλευρά που μπορούν να εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές.Είναι μια φίλη χώρα και έχει διατηρεί σοβαρές διπλωματικές σχέσεις και με τις δύο πλευρές μέχρι σήμερα».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνπόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώραΡωσίαΤουρκία