Κόσμος|26.02.2022 20:29

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γερμανία περνά στην αντεπίθεση - Στέλνει όπλα στο Κίεβο και λέει «ναι» στο Swift

Newsroom

Στροφή 180 μοιρών από τη Γερμανία αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, το Βερολίνο στέλνει 400 αντιαρματικά RPG για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού μέσω Ολλανδίας και ταυτόχρονα φαίνεται να δέχεται τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT.

«Η έγκριση των όπλων επιβεβαιώθηκε από την καγκελαρία», δήλωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Τα RPG προέρχονται από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού.  Σύμφωνα με το AFP, η Γερμανία λέει ότι θα στείλει 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος τύπου «Stinger».

«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι' αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.

Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για την μέχρι τώρα άρνηση της να στείλει όπλα στην Ουκρανία σε αντίθεση με άλλους δυτικούς συμμάχους. Η έγκριση σηματοδοτεί μια αλλαγή πολιτικής.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από το live blog του ethnos.gr

Ναι σε περιορισμούς της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT

Παράλληλα, η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, ανακοίνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου, 26 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα», δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Μέχρι σήμερα το Βερολίνο δε συναινούσε στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

ΒερολίνοπόλεμοςΓερμανίαειδήσεις τώραΟυκρανίαΡωσία