Κόσμος|27.02.2022 11:55

Πόλεμος Ουκρανία - Αθήνα: Ορθόδοξες βόμβες, σκότωσαν ορθόδοξους ομογενείς – Μόσχα: Ουκρανοί εθνικιστές πίσω από την επίθεση

Newsroom

Διπλωματική διαμάχη έχει ξεσπάσει γύρω από τον βομβαρδισμό του χωριού Σαρτάνα στην Ουκρανία, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο Έλληνες ομογενείς. Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή, κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση, κάνοντας λόγο για αεροπορικό βομβαρδισμό. Ωστόσο η Μόσχα, επανήλθε και δια του υπουργείου Άμυνας έκανε «χρέωσε» την επίθεση σε Ουκρανούς εθνικιστές του τάγματος «Αζόφ».

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

«Στις 26 Φεβρουαρίου από τις 16:00 έως τις 16:20 Ουκρανοί εθνικιστές από το τάγμα "Αζόφ" χτύπησαν με αεριωθούμενα συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων "Γκραντ" κατοικημένα τετράγωνα του χωριού Σαρτανά στα περίχωρα της Μαριούπολης και το σχολείο αρ. 8 της Μαριούπολης. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν νεκροί μεταξύ των αμάχων και καταστροφές κατοικιών. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποιούσε ότι από τους Ουκρανούς εθνικιστές προετοιμάζονταν παρόμοιες προβοκάτσιες», ανακοίνωσε σήμερα κατά τον ημερήσιο απολογισμό του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.

Ο Ρώσος στρατηγός υποστήριξε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν καταφέρουν χτυπήματα εναντίον πόλεων και οικισμών, λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την προστασία της ζωής των αμάχων πολιτών».

Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα: Οι παπαγάλοι που βιάστηκαν να μας κατηγορήσουν, να συνέλθουν

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα με αφορμή τους θανάτους ελλήνων ομογενών στο χωριό Σαρτανά της Ουκρανίας, αντικρούοντας τις κατηγορίες που εξαπολύονται από μερίδα ΜΜΕ της χώρας μας.

«Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα» τονίζει.

Όπως συμπληρώνεται: «Για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα 8 χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς».

«Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς, και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δεν ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα tweet δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!» καταλήγει.

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ κατά Ρωσίας: «Ορθόδοξες βόμβες, σκότωσαν ορθόδοξους ομογενείς»

Στη θέση περί ρωσικών βομβαρδισμών που προκάλεσαν το θάνατο των 10 Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, επέμεινε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εξαπολύοντας πυρά κατά της Μόσχας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαϊωάννου, σημείωσε πως είναι απαράδεκτο να σκοτώνονται άμαχοι και επανέλαβε πως σήμερα θα κληθεί για εντονότατο διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι η Αθήνα έχει αποδείξεις ότι «είναι ψευδή τα όσα επικαλέστηκε χθες η Ρωσική Πρεσβεία». Υπενθυμίζεται ότι η Πρεσβεία ισχυρίστηκε ότι στα περίχωρα του χωριού Σαρντανά όπου έπεσαν νεκροί Έλληνες ομογενείς, δεν επιχειρούσαν ρωσικές δυνάμεις.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

«Ορθόδοξες βόμβες, σκότωσαν ορθοδόξους ομογενείς. Να το θυμόμαστε το πράγμα αυτό. Και αυτά που είπε η ρωσική πρεσβεία είναι ψευδείς ειδήσεις. Έχουμε αποδείξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και κάποια ώρα η απομάκρυνση 80 ομογενών από το χωριό Σαρτανά προς τη Μαριούπολη στην Ουκρανία. Όπως μετέδωσε η Αλεξία Τασούλη στο OPEN TV, o γενικός πρόξενος της Μαριούπολης ενημέρωσε πως ο δήμαρχος του χωριού ζήτησε την εκκένωση για να είναι ασφαλείς οι πολίτες.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια και στους πρόξενους Μαριούπολης και Οδησσού για τις εξελίξεις με τους ομογενείς.

Διάβημα στον Ρώσο πρέσβη

Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, Andrey Maslov για τους νεκρούς ομογενείς στα χωριά της Ουκρανίας Σαρτανά και Μπουγά, που η Αθήνα αποδίδει σε ρωσική επίθεση.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, Andrey Maslov αναφορικά με τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας επέδωσε και σχετική Ρηματική Διακοίνωση, στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις ως άνω απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και καλεί την Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού.

Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής ομογένειας στα εδάφη της Ουκρανίας και επαναλαμβάνει την έκκληση του προς την Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, για σεβασμό των δικαιωμάτων τους και προστασία της ζωής τους».

Οι θανατηφόρες επιθέσεις στην Ουκρανία

Χθες έχασαν τη ζωή τους 10 ομογενείς από τρεις επιθέσεις, δυο στο χωριό Σαρτανά και ένα στο χωριό Μπουγάς.

«Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων στο χωριό Σαρτανά κοντά στη Μαριούπολη συνεχίζονται» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες. 

Τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη καταδίκασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και η αντιπολίτευση. 

Για προβοκάτσια των Ουκρανικών δυνάμεων έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, επιμένοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιχειρούν κατά αμάχων.  Για το συμβάν έκανε ανάρτηση στα ελληνικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ομογενείςΟυκρανίαειδήσεις τώραΜόσχαΡωσίαυπουργείο Εξωτερικώνεθνικιστέςπόλεμος