Κόσμος|27.02.2022 12:51

Τουρκία: Έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας δηλώνει η Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρότεινε 5 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Οι άλλες πόλεις είναι η Βαρσοβία, το Μπακού, η Μπρατισλάβα ή η Βουδαπέστη, ενώ απέρριψε τη Λευκορωσία ως μη ουδέτερη.

Η Άγκυρα απάντησε ότι είναι έτοιμη να αποδεχτεί την πρόταση του Ουκρανού προέδρου για πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο Πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσφέρθηκε επανειλημμένα να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς έχουμε ισχυρές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Κάλεσε επίσης τους συμμάχους να επιδείξουν κοινή στάση. Ως Τουρκία, κάναμε ό,τι μπορούσαμε σε διπλωματικό επίπεδο για να το αποτρέψουμε αυτό. Οι εκκλήσεις μας για μεταρρύθμιση του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών αγνοήθηκαν και είδαμε τις τρομερές συνέπειες στην τελευταία κρίση. Εάν οι εκκλήσεις μας είχαν ληφθεί υπόψη, αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, σημειώνοντας ότι είχαν επανειλημμένα ζητήσει μια διπλωματική λύση, αλλά ο πόλεμος βρίσκεται τώρα μπροστά τους ως πραγματικότητα.

«Θα σταθούμε δίπλα στην αλήθεια ανεξάρτητα από την πηγή της σε αυτόν τον πόλεμο πληροφοριών»

Τονίζοντας ότι η έλλειψη ενότητας της διεθνούς κοινότητας σε μια σειρά περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων είναι μεγάλο πρόβλημα, όπως και στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Αλτούν είπε:

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

«Αυτή η σύγκρουση μας φέρνει αντιμέτωπους με δύο τραγωδίες. Η πρώτη είναι η ανθρωπιστική διάσταση της σύγκρουσης. Η Τουρκία θα κάνει ό,τι απαιτείται για αυτό. Όπως και σε άλλες περιφερειακές συγκρούσεις, θα είμαστε και πάλι πρωτοπόροι.

Η δεύτερη είναι οι ανελέητες επιθέσεις στην αλήθεια. Γνωρίζουμε αυτήν την κατάσταση παραπληροφόρησης και εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις εκστρατείες παραπληροφόρησης. Θα σταθούμε δίπλα στην αλήθεια, όποια και αν είναι η πηγή της, σε αυτόν τον πόλεμο πληροφοριών. Υπάρχουν πολλές εικασίες και σχόλια για την Τουρκία. Τα διπλωματικά βήματα της Τουρκίας και ο συντονισμός με τους συμμάχους της οδηγούσαν πάντα σε ταχεία και ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.

Ας μην το αμφισβητήσει κανείς αυτό. Η Τουρκία πιστεύει στην εποικοδομητική και δημιουργική δύναμη της διπλωματίας και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλες τις διπλωματικές εναλλακτικές στο έπακρο σε κάθε κρίση. Αυτή η τελευταία σύγκρουση είναι και ατυχής και περιττή. Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τις τρέχουσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτού του πολέμου», ανέφερε.

ΡωσίαΤουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΆγκυραΟυκρανία