Κόσμος|27.02.2022 17:13

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε σπιθαμή από το έδαφός μας, λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Newsroom

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε την Κυριακή ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε μια σπιθαμή του εδάφους μας». Οι δηλώσεις του ήρθαν λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση της έναρξης συνομιλιών για διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε αρχικά διαπραγματεύσεις αλλά άλλαξε στρατηγική μετά από μια σειρά στρατιωτικών αποτυχιών κάτι που ο Κουλέμπα χαρακτήρισε «μια νίκη». Ο Κουλέμπα ανακοίνωσε παράλληλα ότι η Λευκορωσία συμφώνησε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία εναντίον της Ουκρανίας «από τώρα μέχρι τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες». «Θα επικρατήσουμε, είμαι απολύτως βέβαιος γι' αυτό», ανέφερε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

«Πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του λαού της Ουκρανίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τη Ρωσία, με τον ίδιο τρόπο που νικήσαμε το προηγούμενο τέρας στην Ευρώπη πριν από 80 χρόνια». Προέτρεψε μάλιστα τους συμμάχους της Ουκρανίας να παράσχουν περισσότερες στρατιωτικές προμήθειες για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο Κουλέμπα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα πυρηνικά, σημείωσε ότι αν η Ουκρανία δεχθεί πυρηνική επίθεση είναι «μια καταστροφή γι όλον τον κόσμο», αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτές οι απειλές δεν θα κάμψουν το ουκρανικό πνεύμα. Είπε μάλιστα ότι η εντολή του Πούτιν να τεθεί η πυρηνική αποτροπή σε υψηλό συναγερμό ήταν μια στρατηγική ενόψει των συνομιλιών.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

Η Ουκρανία συγκροτεί «λεγεώνα των ξένων»

Νωρίτερα την Κυριακή, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι δημιουργεί «Λεγεώνα ξένων μαχητών» η οποία θα την βοηθήσει για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις

«Όλοι οι ξένοι υπήκοοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αντίσταση έναντι των Ρώσων εισβολέων και να προστατεύσουν την παγκόσμια ασφάλεια καλούνται από τις ουκρανικές αρχές να ενταχθούν στις δυνάμεις άμυνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται πως μια ειδική μονάδα θα συγκροτηθεί υπό το όνομα «Διεθνής Λεγεώνα». Οι εθελοντές καλούνται να μεταβούν στις πρεσβείες της Ουκρανίας στις χώρες τους.

Ουκρανίαειδήσεις τώραΡωσίαπόλεμος