Κόσμος|27.02.2022 18:47

Πόλεμος στην Ουκρανία – Τσαβούσογλου για κλείσιμο Στενών: Μπορούμε να εφαρμόσουμε τη συνθήκη του Μοντρέ - Κωμικοτραγική η δήλωση Δένδια

Μαρία Ζαχαράκη

Ανοιχτό αφήνει και πάλι η Τουρκία το ζήτημα των Στενών, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παραδέχεται τώρα ότι υπάρχει εμπόλεμη πλέον κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα κι ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τη συνθήκη του Μοντρέ, αν χρειαστεί.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι CNNTurk, o Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «η συνθήκη του Μοντρέ θεσπίζει τον κανονισμό σχετικά με τη διέλευση πολεμικών πλοίων παράκτιων και μη παράκτιων χωρών. Η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής εφαρμόσει τη συνθήκη κατά γράμμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Μοντρέ. Το άρθρο 19 είναι αρκετά σαφές. Στην αρχή ήταν επίθεση της Ρωσίας, την εξετάσαμε με ειδικούς, στρατιωτικού, δικηγόρους. Τώρα έχει μετατραπεί σε πόλεμο. Δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση, είναι επίσημα εμπόλεμη κατάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση φυσικά, αν κάποια από τις πλευρές, είτε είναι η Ρωσία, είτε η Ουκρανία, θα εφαρμόσουμε τη συνθήκη του Μοντρέ αναλόγως.

Εμείς έχουμε ως σημείο αναφοράς τη συνθήκη. Εάν ένα πολεμικό πλοίο (των εμπόλεμων πλευρών) πρόκειται να επιστρέψει στη βάση της χώρας (η οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο), τότε αυτή η διέλευση δεν μπορεί να εμποδιστεί. Είναι σαφές ότι το πλοίο πρέπει να είναι νηολογημένο σε βάση (της Μαύρης Θάλασσας). Δεν πρέπει να γίνει  κατάχρηση. Δεν θα πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο, αν έχει πει ότι θέλει να επιστρέψει στη βάση του. Επομένως, θα περάσει από τον Βόσπορο. Σας εξήγησα τη θέση της Τουρκίας και τις διατάξεις της συμφωνίας του Μοντρέ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Ρώσο ΥΠΕΞ όσο και με του Ουκρανό ΥΠΕΞ.

«Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στα σύνορα της Λευκορωσίας. Με ενημέρωσαν ποιοι θα λάβουν μέρος στις συνομιλίες. Πρέπει το συντομότερο οι πλευρές να συναντηθούν και ως πρώτο βήμα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Μακάρι οι αυριανές συνομιλίες να καταλήξουν σε κατάπαυση του πυρός», ανέφερε.

 Γιατί η Τουρκία δεν υιοθετεί όλες τις κυρώσεις για τη Ρωσία

Αναφορικά με τις κυρώσεις, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγησε γιατί δεν υιοθετεί όλες τις κυρώσεις για τη Ρωσία. «Ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία δε συμμετείχε στις κυρώσεις δεν είναι αληθής. Κάναμε δηλώσεις μετά την απόφαση και την επίθεση της Ρωσίας και οι δηλώσεις μας ήταν ξεκάθαρες. Η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες. Έχει καταδικαστεί η επιθετικότητα της Ρωσίας; Καταδικάστηκε. Έγινε κοινή δήλωση στον ΟΑΣΕ; Τη συνυπέγραψε κι η Τουρκία. Θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Όταν κοιτάζω τα σχέδια ψηφίσματος εδώ, υπάρχουν τα πάντα από κυρώσεις. Δεν είναι σωστό να κατηγορούμε την Τουρκία, όταν έχουμε εκφράσει ήδη τη στάση μας. Η Τουρκία ενεργεί βάσει αρχής. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Με την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε αποδεκτή η απόφαση καταδίκης και κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η Τουρκία ψήφισε ναι. Γιατί η Τουρκία απείχε; Το ένα αφορούσε στην αναστολή των εξουσιών της Ρωσίας. Για την είσοδο στη διαδικασία εντατικοποιημένου διαλόγου με τη Ρωσία. Το δεύτερο αφορούσε στην αφαίρεση του δικαιώματος της άμεσης εκπροσώπησης ώστε να μην μπει σε διάλογο. Δίνουμε έμφαση στις διαπραγματεύσεις και τον διάλογο. Αν ήταν για το πρώτο, θα λέγαμε ναι σε αυτό. Αλλά δεν πρέπει να συμφωνήσουμε με την απόφαση διακοπής του διαλόγου. Υπάρχει κάποιο όφελος για το Συμβούλιο της Ευρώπης να διακόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία εδώ; Όχι κανένα. Συνεργαζόμαστε στενά με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Γι' αυτό απείχαμε από την ψηφοφορία. Γιατί αυτό σημαίνει κλείσιμο των διαύλων του διαλόγου. Το είπαμε και στους Ουκρανούς, κατάλαβαν πολύ καλά», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

 Κωμικοτραγική η δήλωση Δένδια για Τουρκία

Αναφορικά με το χθεσινό tweet-απάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ προς το Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλε και πάλι κατά του Έλληνα ομολόγου του. «Έχω ξαναπεί, ότι ο Δένδιας βλέπει την καθημερινή επίθεση στην Τουρκία ως μια υπηρεσία προς τη χώρα του. Κάνει παιχνίδια εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Ως Τουρκία, απαντάμε όταν χρειάζεται και το κάνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Αν ο Δένδιας δεν επιτεθεί στην Τουρκία τουλάχιστον 5 φορές την ημέρα, αισθάνεται ελλιπής. Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας μπορεί να τους ενόχλησε στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη στιγμή, όλος ο κόσμος είναι επικεντρωμένος στην Ουκρανία. Γίνεται πόλεμος. Το γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκε αυτή την κατάσταση και επιτέθηκε στην Τουρκία είναι πραγματικά κωμικοτραγικό. Δεν απαντάμε στις καθημερινές δηλώσεις Δένδια κατά της Τουρκίας. Αυτή τη φορά όμως δεν άντεξα και απάντησα. Λυπήθηκα που έπεσε σε μία τόσο λυπηρή κατάσταση, αλλά έπρεπε να απαντήσω. Γιατί το δικαιούνταν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

ΤουρκίαΝίκος ΔένδιαςΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώραπόλεμος