Κόσμος|28.02.2022 10:45

Η Ουκρανία στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Τουρκία – Τι θα γίνει με τα Στενά του Βοσπόρου

Μαρία Ζαχαράκη

Το υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βασική ατζέντα της συνεδρίασης οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία παρακολουθείται στενά από την Άγκυρα και θα είναι το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Αναμένεται να συζητηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, προκειμένου να τερματιστεί η επίθεση της Ρωσίας. Θα συζητηθούν οι διπλωματικές επαφές του Τούρκου προέδρου και των υπουργών με τους ομολόγους τους για το θέμα αυτό.

Η Ουκρανία  ζητά από την Άγκυρα να κλείσει τα στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία σύμφωνα με τη συνθήκη του Μοντρέ. Το αίτημα αυτό αναμένεται να συζητηθεί. Μετά τη συνεδρίαση, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα προβεί σε δηλώσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με Ουκρανό ομόλογό του

Εντωμεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Oleksii Reznikov. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη συνομιλία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε ότι ενώ η Τουρκία συνεχίζει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς την Ουκρανία, θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη στην περιοχή.

Ο Rezkinov ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία τόσο για την ανθρωπιστική βοήθεια όσο και για τις ειρηνευτικές της προσπάθειες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου - Γκουτέρες

Παράλληλα, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Συζητήθηκαν η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και η κατάπαυση του πυρός.

ΟυκρανίαΡωσίαπόλεμοςΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν