Κόσμος|28.02.2022 21:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Τουρκία κλείνει τα Στενά

Μαρία Ζαχαράκη

Το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σε πολεμικά πλοία, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT δίνοντας νέα τροπή στις εξελίξεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

«Προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες για τη μη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά. Εφαρμόσαμε αυτό που ορίζει η σύμβαση του Μοντρέ και θα συνεχίσουμε να την εφαρμόζουμε κι εφεξής. Δεν υπήρξε διέλευση ούτε αίτημα για διέλευση από τα Στενά. Μέχρι τώρα, οι Ρώσοι ρωτούσαν αν θα εφαρμόσουμε ή όχι τη σύμβαση του Μοντρέ σε περίπτωση ανάγκης. Τους λέγαμε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία κατά γράμμα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε πως «ακόμη κι αν η Τουρκία δεν είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο, έχει τη δικαιοδοσία να μην επιτρέψει τη διέλευση των πλοίων των χωρών που εμπλέκονται στον πόλεμο. Εάν ένα πολεμικό πλοίο επιστρέφει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις του Μοντρέ».

Live blog πόλεμος Ουκρανία: Πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων με τις μάχες να μαίνονται σε πολλές πόλεις

Ρωσίαειδήσεις τώραΤουρκίαπόλεμοςΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΟυκρανία