Κόσμος|01.03.2022 07:48

Πόλεμος Ουκρανία - Ζελένσκι: Να υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Newsroom

Σε νέο διάγγελμα προχώρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι την ώρα που συνεχιζόταν οι μάχες σε Κίεβο και Χάρκοβο κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει και πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να καταστραφεί η οικονομία της Ρωσίας για να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της», είπε.

Επιπλέον, τόνισε πως οι σημερινές συνομιλίες διεξήχθησαν εν μέσω βομβαρδισμών σε ουκρανικές πόλεις και εδάφη. Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (...). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

«Σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν βάναυσα το Χάρκοβο με μαχητικά αεροσκάφη. Ήταν ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου. Το Χάρκοβο είναι μια ειρηνική πόλη, εκεί υπάρχουν ειρηνικές κατοικημένες περιοχές, όχι στρατιωτικές υποδομές. Δεκάδες μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι αυτό δεν είναι μια τυχαία λανθασμένη ριπή, αλλά σκόπιμη καταστροφή ανθρώπινων ζωών: οι Ρώσοι ήξεραν πού χτυπούσαν», είπε ο Ζελένσκι.

Ζητά την απαγόρευση πρόσβασης στη Ρωσία σε όλα τα λιμάνια και αεροδρόμια του κόσμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε να απαγορευτεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι στο διάγγελμά του, που μεταφορτώθηκε στο Facebook.

Επιπρόσθετα ζήτησε να υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία κάτι που απέρριψαν άμεσα οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας.

πόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώραΗΠΑΟυκρανίαΝΑΤΟ