Κόσμος|01.03.2022 10:31

Πόλεμος στην Ουκρανία - Φινλανδία: Ξεκινά συζήτηση στη βουλή για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Newsroom

Τα κόμματα της Φινλανδίας συγκεντρώνονται σήμερα Τρίτη στη Βουλή για να συζητήσουν την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και τον ρόλο της Φινλανδίας στη νέα ισορροπία δυνάμεων της Ευρώπης. Θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η πρωθυπουργός Σάννα Μάριν στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. Την είδηση μεταδίδει και το πρακτορείο NEXTA.

Όπως γράφει το POLITICO, το κλίμα στο Ελσίνκι είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Η Φινλανδία έχει τα μακρύτερα σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία, με πάνω από 1.300 χιλιόμετρα συνοριοφυλακής, αλλά δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Η χώρα θεωρείται στενός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος ή επιθυμία για ουσιαστική ένταξη. Η Μόσχα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

«Είναι πολύ κατανοητό ότι πολλοί Φινλανδοί άλλαξαν ή αλλάζουν γνώμη αφότου η Ρωσία άρχισε να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε η πρωθυπουργός. Οι Φινλανδοί αξιολογούν «ποια είναι η γραμμή που έχει περάσει ήδη η Ρωσία και ποια αυτή που δεν θα περάσει… Και αν περάσει τα σύνορα με τη Φινλανδία θα αντιμετωπίσουμε την απειλή μόνοι μας ή μαζί με άλλους», πρόσθεσε η πρωθυπουργός, χωρίς όμως να σχολιάζει την προσωπική της θέση για την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η πλειοψηφία των Φινλανδών υπέρ της ένταξης

Σύμφωνα με έρευνα της φινλανδικής ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας Yle, το 53% των Φινλανδών υποστηρίζει την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 66% εάν η γειτονική Σουηδία προσχωρήσει επίσης στο ΝΑΤΟ. Αυτό σηματοδοτεί μια δραστική αλλαγή στη στάση της κοινής γνώμης για την ένταξη στην συμμαχία. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση (2017), μόλις το 19% των Φινλανδών υποστήριζε την ένταξη.

Η συζήτηση πάει στο Κοινοβούλιο μετά από αίτημα των πολιτών - Πρόσφερε ήδη όπλα η Φινλανδία

Μια πρωτοβουλία πολιτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το αν η Φινλανδία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 50.000 υπογραφές σε λιγότερο από μια εβδομάδα, γεγονός που αναγκάζει το κοινοβούλιο να το συζητήσει.

Σε μια κίνηση που ο πρωθυπουργός Μάριν χαρακτήρισε «ιστορική», η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι προσφέρει όπλα στην Ουκρανία. «Η Φινλανδία υποστηρίζει σταθερά την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Φινλανδία θα προσφέρει όπλα στην Ουκρανία και η βοήθεια θα παραδοθεί γρήγορα. Η απόφαση αυτή δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική άμυνα», είχε ανακοινώσει η πρωθυπουργός.

ειδήσεις τώραΡωσίαπόλεμοςΟυκρανίαΦινλανδίαΝΑΤΟ