Κόσμος|01.03.2022 20:10

Τουρκία: Θέλει να αγοράσει περισσότερα τουρκικά drones η Ουκρανία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία, Vadym Prystaiko, δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα τουρκικά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Ο πρέσβης δήλωσε ότι η Ουκρανία είχε ήδη έρθει σε επαφή με Τούρκους αξιωματούχους για να αγοράσει περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2.

«Δεν έχουμε δικό μας επιθετικό drone, προσπαθούμε να παράγουμε έναν τύπο που θα το ονομάσουμε ‘καμικάζι’.
Είμαστε σε επαφή με την Τουρκία. Η Τουρκία μας παρέχει αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από το να τα χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά. Έχουμε αρκετούς χειριστές drone που αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται στην Τουρκία», φέρεται να είπε ο Prystaiko.

Το drone TB2 έχει γίνει σύμβολο της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας μετά τη χρήση τους στον εμφύλιο στη Λιβύη και στον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στο live blog του ethnos.gr

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το drone Bayraktar TB2 εναντίον φιλο-ρωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία τον Οκτώβριο, προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανήκουν πλέον στο Κίεβο, δηλώνοντας ότι η Τουρκία απλώς εξήγαγε την τεχνολογία και δεν μπορεί να ελέγξει τον τρόπο χρήσης της.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε συμφωνία για κοινή παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar στην Ουκρανία.

Από την έναρξη του πολέμου, την περασμένη Πέμπτη, οι Ουκρανοί έχουν δημοσιοποιήσει βίντεο που δείχνουν αεροπορικές επιδρομές από τα TB-2 εναντίον ρωσικών στρατιωτικών θέσεων.

ΡωσίαΤουρκίαΟυκρανίαειδήσεις τώραπόλεμοςdrones