Κόσμος|02.03.2022 08:42

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις από αλεξιπτωτιστές και βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Σκληρή πολιορκία από ρωσικά στρατεύματα υπέστη το Χάρκοβο το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, αερομεταφερόμενες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έκαναν απόβαση στην πόλη που βρίσκεται κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα, ενώ σημειώθηκαν και βομβαρδισμοί.

«Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, εκδηλώθηκε εξάλλου πυρκαγιά στον χώρο σχολής πολιτών στην πόλη έπειτα από αεροπορικό πλήγμα. «Πρακτικά δεν απομένει πλέον καμία» περιοχή στο Χάρκοβο που να μην έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού, ανέφερε.

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο Liveblog το ethnos.gr

Τουλάχιστον 21 νεκροί και 112 τραυματίες από τις επιθέσεις, λέει ο δήμαρχος

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 112 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ουκρανικές αμυντικές θέσεις βρίσκονταν «συνεχώς υπό την επίδραση εχθρικών πυρών, αεροπορίας, αεριωθούμενου πυροβολικού και πυροβόλων όπλων».

Ο Σινεχούμποφ δήλωσε ότι ο βορειοανατολικός και ο βόρειος τομέας της πόλης δέχθηκαν επίθεση, επιβεβαιώνοντας μια επίθεση σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο.

Παράλληλα, χτυπήθηκε το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της αστυνομίας, αναφέρει ο σύμβουλος του αρχηγού του Υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκεραστσένκο

Εικόνες καταστροφής από το Χάρκοβο μεταδίδει Guardian και NEXTA

Ουκρανικά σπίτια και δρόμοι καταστράφηκαν εντελώς στο Χάρκοβο μετά από βομβαρδισμούς, αναφέρει ο Guardian ενώ εικόνες καταστροφής μεταδίδει και το πρακτορείο NEXTA.

Αναφορές για φωτιά σε νοσοκομείο

Αναφορές υπάρχουν και για πυρκαγιά σε νοσοκομείο στο Χάρκοβο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με συναγερμό που εκδόθηκε λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα από την Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας, Ρώσοι στρατιώτες επιτέθηκαν σε νοσοκομείο στρατιωτικού ιατρικού κλινικού κέντρου στα βόρεια της πόλης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής του Χάρκοβο Volodymyr Tymoshko δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι κανένας Ουκρανός στρατιώτης δεν σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυροβολισμών, αναφέρει το BBC. «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση κοντά στο νοσοκομείο είναι υπό έλεγχο, η ασφάλεια έχει ενισχυθεί», είπε, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν όταν το διοικητικό κτίριο της περιοχής στην πλατεία Ελευθερίας χτυπήθηκε από πύραυλο.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη χθες Τρίτη

Η έφοδος ρωσικών στρατευμάτων καταγράφηκε την έβδομη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και κλιμακώθηκε χθες.

Η Χαρκίβ, πόλη 1,4 εκατ. κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, υπέστη χθες επανειλημμένα βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

ΧάρκοβοΟυκρανίαπόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώρα