Κόσμος|02.03.2022 14:11

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται σε πυρηνικά εργοστάσια - Πολίτες δημιουργούν οδοφράγματα

Newsroom

Προς δύο πυρηνικά εργοστάσια στον νότο της Ουκρανίας φαίνεται πως κατευθύνονται τα ρωσικά στρατεύματα. Σύμφωνα με το Κίεβο, στόχος του στρατού της Ρωσίας είναι η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Γιουζνουκραΐνσκ αλλά και ο πυρηνικός σταθμός στο Ενερχοντάρ, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου δείχνει κατοίκους στην πόλη Ενερχοντάρ, ανάμεσά τους και εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου, να έχουν κλείσει τον δρόμο με φορτηγά και να στέκονται και οι ίδιοι σαν οδόφραγμα για να εμποδίσουν τον ρωσικό στρατό να περάσει προς το εργοστάσιο. Ο κόσμος στέκεται στην είσοδο της πόλης ετοιμάζεται να συναντήσει τον στρατό της Ρωσίας.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο Liveblog το ethnos.gr

Ο Ντμίτρο Ορλόφ, δήμαρχος της πόλης, δήλωσε στη σελίδα του στο Facebook: «Ο πυρηνικός σταθμός ZNPP βρίσκεται υπό αξιόπιστη προστασία, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του Ενερχοντάρ βρίσκονται κάτω από ουκρανικές σημαίες. Όλες οι δημοτικές υπηρεσίες λειτουργούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει την πόλη. Οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι».

Την ίδια ώρα σε ανάρτησή του στο Telegram, ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Χεραστσένκο, ανέφερε ότι υπάρχουν αναφορές από την ουκρανική Εθνοφρουρά ότι περίπου 20 ελικόπτερα των Ρώσων με αλεξιπτωτιστές πέταξαν από την περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός.

Η Ρωσία ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το έδαφος γύρω από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

ΟυκρανίαΡωσίαπυρηνικάειδήσεις τώραπόλεμος