Κόσμος|03.03.2022 09:26

Πόλεμος Ουκρανία: «Χαιρετίζουμε την εφαρμογή του Μοντρέ», λέει ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Άγκυρα, Αλεξέι Γερχόφ, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι χαιρέτισε τη στάση της Τουρκίας αναφορικά με τη συνθήκη του Μοντρέ.

Τονίζοντας ότι η Σύμβαση για τα Στενά του Μοντρέ τους αφορά πολύ, ο Ρώσος πρέσβης είπε: «Οφείλω να πω ότι εκτιμούμε τη στάση (της Τουρκίας), που προστατεύει και συμμορφώνεται με τη σύμβαση του Μοντρέ, ενός σημαντικού εγγράφου διεθνούς δικαίου».

Ο Ρώσος διπλωμάτης επισήμανε ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές αρχές για την εφαρμογή της σύμβασης του Μοντρέ για τα Στενά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μαζί (με την Τουρκία) μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου όλα τα συμφέροντά μας και όλες οι επιθυμίες μας να πραγματοποιηθούν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Ο Αλεξέι Γερχόφ υποστήριξε ότι η εθνική ασφάλεια της Ρωσίας είναι η κόκκινη γραμμή της.

«Εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τα σύγχρονα όπλα που θα αναπτυχθούν στο έδαφος αυτής της χώρας θα αποτελέσουν απειλή για την εθνική της ασφάλεια», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ο Γερχόφ είπε ότι το ξαναέζησαν το 1920 και το 1960, ο Γέρχοφ και "τώρα, θα μάθουμε να πληρώνουμε τους συνεργάτες μας χωρίς Rolls Royce και Mercedes και χωρίς σύστημα SWIFT και θα τα καταφέρουμε".

πόλεμοςειδήσεις τώραΤουρκίαΟυκρανίαΆγκυραπρεσβευτήςΡωσία