Κόσμος|03.03.2022 14:35

Τουρκία: «Η Ουκρανία αγοράζει τα drones, δεν στέλνουμε βοήθεια»

Μαρία Ζαχαράκη

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, διέψευσε την είδηση ότι η Τουρκία στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 στην Ουκρανία ως μορφή βοήθειας.

«Τα Bayraktar είναι προϊόντα ιδιωτικής εταιρείας. Η Ουκρανία ήθελε να αγοράσει αυτά τα προϊόντα από την εταιρεία μας και υπέγραψαν συμφωνία με την εταιρεία, που τους παρείχε αυτό το προϊόν. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, και οι δύο η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιδιωτικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας. Οι ιδιωτικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας μπορούν να συνάψουν τέτοιες συμφωνίες με χώρες. Αυτές οι χώρες δεν δεσμεύονται. Αυτό δεν αποτελεί παροχή βοήθειας από την Τουρκία. Είναι προϊόντα που αγόρασε η Ουκρανία από τουρκική εταιρεία. Φυσικά, είμαστε περήφανοι για αυτά τα προϊόντα», σημείωσε.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

«Δεν χάνουμε την ουδετερότητά μας»

Εκτιμώντας ότι απασχολούν την επικαιρότητα μόνο οι επιχειρήσεις που γίνονται με Bayraktar TB-2 SIHA παρά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων βαρέων όπλων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο Κιράν είπε ότι «το γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο αποτρεπτικά όπλα του τα Bayraktar, δείχνει στην πραγματικότητα την επιτυχία και την ποιότητα των προϊόντων που παράγει η εταιρεία μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσουμε τη θέση μας στις διαπραγματεύσεις και με τις δύο πλευρές».

dronesΡωσίαειδήσεις τώραΟυκρανίαΤουρκίαπόλεμος