Κόσμος|04.03.2022 14:52

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι μια χώρα που πρέπει να είναι και να παραμείνει ισχυρή

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι μια χώρα που πρέπει να είναι και να παραμείνει ισχυρή με την πολιτική της, την οικονομία της, την στρατιωτική ισχύ της και τον πολιτισμό της.

Σε ομιλία σε εκδήλωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήλωσε ότι:

«Όλοι όσοι βλέπουν τα όσα βιώνονται από τον νότο μέχρι τον βορρά και από την ανατολή μέχρι τη δύση από το παράθυρο της λογικής και της συνείδησης θα δουν, θα αποδεχτούν αυτή την πραγματικότητα. Είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα πως κανένα περιστατικό, καμία εξέλιξη, καμία κρίση στην περιοχή μας δεν είναι άσχετη με την Τουρκία. Εκείνοι που στο παρελθόν χρησιμοποιώντας τα κενά που προκάλεσαν οι αδύναμες πολιτικές ηγεσίες καθοδηγούσαν τη χώρα μας όπως ήθελαν δεν μπόρεσαν να το κάνουν στη δική μας περίοδο. Ειδικά με το Προεδρικό Σύστημα Διακυβέρνησης ο δρόμος αυτός έχει κλείσει τελείως. Εκείνοι που κατέστρεψαν ολοσχερώς τις χώρες που είχαν αδύναμη κρατική δομή με την υποδομή, την οικονομία και την στρατιωτική δύναμη τους με δήθεν επαναστάσεις απέτυχαν παταγωδώς στην Τουρκία που είναι ενωμένη με την χώρα και το λαό της. Παρόλα αυτά συνεχίζουν ακόμη τις αναζητήσεις τους. Παρόλο που οι πραγματικότητες είναι σαφείς εκείνοι που αναζητούν τον δρόμο προς την εξουσία στις σχεδιασμένες συμμαχίες αντί της εθνικής βούλησης δυστυχώς διαδραματίζουν εθελοντικά τον ρόλο του κομπάρσου σε αυτά σκοτεινά σενάρια».

Δημοσκόπηση: Το 78,2% θέλει την Τουρκία ουδέτερη

Σε μία πρώτη δημοσκόπηση στην Τουρκία για τη στάση της Άγκυρας στον πόλεμο στην Ουκρανία:

  • Το 78,2% θέλει την Τουρκία ουδέτερη
  • το 19,4% πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να τηρήσει στάση υπέρ του ΝΑΤΟ
  • και μόνο το 2,4% θεωρεί ότι πρέπει να σταθεί υπέρ της Ρωσίας.

Το 63% εκτιμά ότι η Τουρκία θα επηρεαστεί αρνητικά από τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ενώ το 13,2% ότι η Τουρκία θα επηρεαστεί θετικά.

Το 75,2% ανησυχεί πολύ από τον πόλεμο, ενώ το 9,5% δεν ανησυχεί.

ειδήσεις τώραδημοσκόπησηΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν