Κόσμος|04.03.2022 14:58

Για «διπροσωπία» κατηγορεί την Τουρκία ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα κατηγόρησε την Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Τουρκίας για «διπρόσωπη» στάση μετά την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του.

«Η συνάντηση του προέδρου της TURSAB μαζί μας το πρωί και αργότερα με το Ρώσο πρεσβευτή είναι σημάδι της διπρόσωπης προσέγγισης. Το να εξισώνεις την επιτιθέμενη Ρωσίας και την αμυνόμενη Ουκρανίας, ισοδυναμεί με συνένοχο στο έγκλημα», δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης Βασίλ Μπόντναρ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Προτρέπουμε τα ουκρανικά ταξιδιωτικά γραφεία να μην συνεργαστούν με την τουρκική TURSAB», πρόσθεσε ο Μποντνάρ.

Οι Ουκρανοί τουρίστες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του τουριστικού τομέα της Τουρκίας μετά τους Ρώσους.

Το 63% εκτιμά ότι η Τουρκία θα επηρεαστεί αρνητικά από τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ενώ το 13,2% ότι η Τουρκία θα επηρεαστεί θετικά.

Το 75,2% ανησυχεί πολύ από τον πόλεμο, ενώ το 9,5% δεν ανησυχεί.

Είναι έτοιμη η Τουρκία για ένα πιθανό πρόβλημα στο ρωσικό φυσικό αέριο;

Η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Τουρκίας. Τί θα γίνει αν υπάρξει πρόβλημα στη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην κρίση της Ουκρανίας; Πόσο προετοιμασμένη είναι η Τουρκία για ένα τέτοιο σενάριο;

Με την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν στην Τουρκία ήταν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, τα τρόφιμα, οι κατασκευές, το κόσμημα και η ένδυση κατέχουν την πρώτη θέση.

Ωστόσο, η Ευρώπη και η Τουρκία έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο φυσικό αέριο και πετρέλαιο που προμηθεύονται από τη Ρωσία. Εκφράζεται φόβος ότι η Ρωσία θα ρίξει στο τραπέζι το ενεργειακό ατού της ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

Αν και η Τουρκία έχει επιταχύνει τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια για να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες τα τελευταία χρόνια, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να έχει σημαντικό βάρος και η Τουρκία να εισάγει περίπου το 35-40% από τη Ρωσία.

Όχι πρόβλημα εφοδιασμού, αλλά τιμών

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ενέργειας, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα εφοδιασμού για την Τουρκία σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η Τουρκία θα επηρεαστεί από το ενεργειακό κόστος που θα αυξηθεί παγκοσμίως. Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ημερήσιες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασε το 30%, ενώ η τιμή του πετρελαίου Brent ανά βαρέλι ξεπέρασε γρήγορα τα 100 δολάρια.

Η Τουρκία, η οποία έχει επηρεαστεί αρνητικά από αυτή την αύξηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στο πρόσθετο κόστος της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας στις ενεργειακές της εισροές. Οι αυξήσεις στην ενέργεια εμφανίζονται γρήγορα σε πολλούς τομείς, ιδίως στα τρόφιμα.

Ο πυρηνικός σταθμός Άκουγιου, ο οποίος κατασκευάστηκε στη Μερσίνα και προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο, αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής με την πάροδο του χρόνου.

Η ολοκλήρωση των 4 μονάδων, η καθεμία αποτελούμενη από 1200 μεγαβάτ, θα διαρκέσει 5-6 χρόνια. Όταν ολοκληρωθεί ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, θα καλύψει περίπου το 5% των συνολικών αναγκών της Τουρκίας και το 25-30% της ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας έως το 2030.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ενεργειακό πρόβλημα της Τουρκίας μετατίθεται για τα μέσα της δεκαετίας του 2030.