Κόσμος|06.03.2022 20:59

Ουκρανία: Κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ μέσω Ελλάδας σε Βουλγαρία - Ο ρόλος του αεροπλανοφόρου Harry Truman στο Αιγαίο

Newsroom

Έντονη είναι η κινητικότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τις κρίσιμες ώρες που οι μάχες μαίνονται στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές τα επόμενα δύο 24ωρα επίκειται μεγάλη ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού. Για αυτό και την Κυριακή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαρατζιώτη για το Open, εκτός από τις εναέριες περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών πάνω από συμμαχικές χώρες που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, πέταξαν και πολλά κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

Οι ΗΠΑ έστειλαν το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος που διαθέτουν για περιπολία, παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, πετώντας στη στρατόσφαιρα, το οποίο με βάση τις δυνατότητες των συστημάτων του, μπορεί να δώσει εικόνα μέχρι και την Οδησσό αλλά και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αμερικανικό κατασκοπευτικό πέταξε μέσα από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, προερχόμενο από τη Σικελία για να φτάσει στη Βουλγαρία. Οι πληροφορίες που συλλέγει μεταφέρονται απευθείας στο ουκρανικό επιτελείο για αξιολόγηση.
Επίσης, σημαντικός αριθμός γερμανικών τάνκερ πετούσε πάνω από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, κάτι το οποίο καταδεικνύει τον μεγάλο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών. Σημειώνεται ότι και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» βρίσκεται μεταξύ Κω και Αστυπάλαιας και από εκεί πετούν καθημερινά F-18 μαχητικά αεροσκάφη με προορισμό τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για εναέριες περιπολίες, αλλά και κατασκοπευτικά.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στο live blog του ethnos.gr 

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» βρίσκεται την Κυριακή στο Ιόνιο, ενώ στη συνοδεία του έχει ενταχθεί και η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» και ένα υποβρύχιο. Από το «Σαρλ ντε Γκολ» απογειώνονται καθημερινά μαχητικά Rafale, με κάθε αποστολή να περιλαμβάνει τέσσερα Rafale και ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος. Σημειώνεται ότι την Κυριακή στη Ρουμανία προσγειώθηκαν και αρκετά μεταγωγικά που μετέφεραν μεγάλη ποσότητα αμυντικού υλικού για την Ουκρανία.

ΗΠΑNATOειδήσεις τώραΡωσίααεροπλανοφόροΟυκρανίαπόλεμος