Κόσμος|08.03.2022 11:49

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Έτοιμοι να συζητήσουμε για συμβιβασμό σε Κριμαία και Ντονμπάς

Newsroom

Ενώ μαίνεται για 13η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο ABC στην οποία αναφέρθηκε σε συμβιβασμό που θα μπορούσε να βρεθεί με τη Ρωσία αναφορικά με τα θέματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς, χωρίς να τις κατονομάζει.

Οπως μεταδίδει από το Ροστόφ ο Θανάσης Αυγερινός, ο ουκρανός πρόεδρος μιλά για προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη, υπονοώντας την χερσόνησο της Κριμαίας η οποία από το 2014 βρίσκεται υπό τον ρωσικό έλεγχο ενώ για το Ντονμπάς, κάνει λόγο για μη διεθνώς αναγνωρισμένες δημοκρατίες που αναγνωρίζει μόνο η Ρωσία και είναι έτοιμος να συζητήσει και να βρει κάποιον συμβιβασμό.

Παράλληλα, στη συνέντευξη σημειώνει ότι έχει παγώσει μέσα του η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, γιατί όπως εμφανίζεται να λέει, συνειδητοποίησε ότι η Συμμαχία δεν είναι έτοιμη να υποδεχτεί την Ουκρανία και φοβάται περαιτέρω αντιπαράθεση με τη Ρωσία. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στη συνέντευξή του αναφέρει, ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο και όχι για συνθηκολόγηση. 

Η απάντηση Ζελένσκι στην ερώτηση του δημοσιογράφου:

Ερ: Είναι η Ουκρανία έτοιμη να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ρωσίας - να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική και τη λεγόμενη LDNR ως ανεξάρτητη;

Ζελένσκι: «Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας, νομίζω ότι το θέμα αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, οι οποίες δεν αναγνωρίστηκαν από κανέναν εκτός από τη Ρωσία, αυτές οι "ψευδο-δημοκρατίες" - αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε και να βρούμε έναν συμβιβασμό για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτά τα εδάφη.

Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι πώς θα ζουν εκεί οι άνθρωποι που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας; Ποιος στην Ουκρανία θα συμφωνήσει να τους δεχτεί σε εμάς; Ως εκ τούτου, τα ερωτήματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από την απλή αναγνώρισή τους.

Αυτό είναι ένα νέο τελεσίγραφο και δεν είμαστε έτοιμοι για τελεσίγραφα».