Κόσμος|09.03.2022 18:05

Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος με μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο δύο μήνες μετά την επέμβαση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ο 57χρονος Αμερικανός Ντέιβιντ Μπένετ, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο, στον οποίο πραγματοποιήθηκε η πρωτοποριακή μεταμόσχευση καρδιάς ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Ωστόσο, δυο μήνες μετά την επέμβαση ο 57χρονος πέθανε.

Η ειδική άδεια για τη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο δόθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι αν δεν γινόταν, ο Ντέιβιντ Μπένετ θα πέθαινε. Η κατάστασή του ήταν καλή τρεις μέρες μετά την πειραματική επέμβαση, η οποία κράτησε επτά ώρες. Η επέμβαση έγινε από γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη.

Οι θεράποντες ιατροί, σύμφωνα με διεθνή Μέσα ενημέρωσης, δεν έδωσαν λεπτομέρειες για την ακριβή αιτία θανάτου. Περιορίστηκαν να πουν ότι η κατάσταση της υγείας του ξεκίνησε να επιδεινώνεται μερικές μέρες νωρίτερα.

Ο γιος του ευχαρίστησε το νοσοκομείο για την ύστατη αυτή προσπάθεια με τη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο, λέγοντας πως η οικογένειά του ήλπιζε να ανοίξει ο δρόμος για να μπει ένα τέλος στο πρόβλημα της έλλειψης οργάνων από ανθρώπους.

Μετά την μεταμόσχευση καρδιάς, οι πληροφορίες έλεγαν πως το προσδόκιμο ζωής του 57χρονου δεν ήταν σαφές, ωστόσο οι γιατροί ανέφεραν πως η καρδιά του γενετικά τροποποιημένου χοίρου ήταν η τελευταία του ελπίδα για να σωθεί.

ΗΠΑμεταμόσχευση καρδιάςθάνατοςειδήσεις τώρα