Κόσμος|10.03.2022 21:32

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκατοντάδες χιλιάδες απομακρύνονται από τις πολιορκημένες πόλεις - Σχεδόν 550 άμαχοι νεκροί, λέει ο ΟΗΕ

Newsroom

Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ οι πόλεις της χώρας βρίσκονται υπό σκληρή πολιορκία. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι άμαχοι νεκροί πλησιάζουν τους 550. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση την Πέμπτη. Από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΣ μίλησε για 400.000 πολίτες που απομακρύνθηκαν από τις ουκρανικές πόλεις. 

Αναλυτικότερα, στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν, με δυσκολία», από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε άλλο βίντεο, επίσης στο Telegram ότι στις χθεσινές εκκενώσεις των πολιορκημένων πόλεων απομακρύνθηκαν 65.000 Ουκρανοί. Η Βέρεστσουκ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «κάνει τα πάντα για να λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και να εφοδιαστούν οι πόλεις με φάρμακα, τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Ουκρανός ΥΠΕΣ: 400.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις πολιορκημένες πόλεις

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντένις Μοναστίρσκι, ανακοίνωσε ότι 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Όπως καταγγέλλει η ουκρανική κυβέρνηση, η κατάπαυση πυρός δεν τηρήθηκε σε ορισμένες περιοχές, με συνέπεια χιλιάδες πολίτες να μην μπορούν να φύγουν από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να μένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη.

ΟΗΕ: Πάνω από 2,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει - 549 άμαχοι νεκροί

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία στην Ουκρανία.

Παράλληλα, τουλάχιστον 549 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR).

Τα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν μέχρι την Τετάρτη και δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, ανέφεραν ότι άλλοι 957 έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο ο ΟΗΕ πιστεύει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι «σημαντικά υψηλότεροι»

ΟυκρανίαπόλεμοςΡωσίανεκροίπρόσφυγεςειδήσεις τώρα