Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο δήλωσε ότι έχει χάσει κάθε επαφή με το Τσέρνομπιλ
NewsroomΗ Ουκρανία δήλωσε στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ ότι έχει χάσει κάθε επαφή με τις εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων στο Τσέρνομπιλ μετά τη διακοπή ρεύματος στις εγκαταστάσεις του, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται δίπλα στον παροπλισμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στον τόπο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος όλων των εποχών που σημειώθηκε το 1986. Εδώ και μερικές ώρες βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων.
«Η Ουκρανία ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι έχασε σήμερα όλες τις επικοινωνίες με τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, μία ημέρα αφότου ο ελεγχόμενος από τη Ρωσία χώρος έχασε όλες τις εξωτερικές παροχές ενέργειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΙΑΕΑ, προσθέτοντας ότι πριν υπήρχε επαφή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι μίλησε για τη συνεχιζόμενη κατάσταση στο Τσέρνομπιλ, λέγοντας σε δήλωσή του:«Από μέρα σε μέρα, βλέπουμε μια επιδείνωση της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, ειδικά όσον αφορά στην ασφάλεια της ακτινοβολίας. Το προσωπικό που διαχειρίζεται την εγκατάσταση υπό εξαιρετικά δύσκολες και δύσκολες συνθήκες», ανέφερε.
«Επαναλαμβάνω την επείγουσα έκκλησή μου προς τις δυνάμεις που έχουν τον ουσιαστικό έλεγχο του εργοστασίου να τηρήσουν τις εσωτερικές διαδικασίες ακτινοπροστασίας, να διευκολύνουν την ασφαλή εναλλαγή του προσωπικού και να λάβουν άλλα σημαντικά μέτρα για την ασφάλεια».
- Έρχεται η μεγαλύτερη ηλιακή έκλειψη των τελευταίων 100 ετών - Πότε, πού και πώς να τη δείτε
- Πήγε ανυποψίαστος στο ΑΤ για καταγγελία και βρέθηκε κρατούμενος για τα μπλόκα - Το χρονικό της απίστευτης υπόθεσης
- Νέο τελεσίγραφο Τραμπ σε Ζελένσκι: Του έδωσε προθεσμία λίγων ημερών - «Απάντα στην πρόταση για ειρήνη»
- «Μου φώναζε "χτύπα με ρε"»: Οι πρώτες δηλώσεις του οδηγού λεωφορείου που ξυλοκοπήθηκε στο Ζωγράφου