Κόσμος|11.03.2022 17:08

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να σταθεί στα πόδια της», είπε ο Μακρόν

Newsroom

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής στους δημοσιογράφους μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε ότι ο κύριος στόχος της ΕΕ είναι «η ταχεία επιστροφή στην ειρήνη, που θα ξεκινήσει με την κατάπαυση του πυρός και θα επακολουθήσει η ταχεία αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων» από το ουκρανικό έδαφος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι για αυτόν τον σκοπό η ΕΕ εξακολουθεί να ασκεί πίεση στη Ρωσία και παράλληλα διατηρεί έναν πολύ σημαντικό δίαυλο διαλόγου, κυρίως σε συνεργασία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία σήμερα και θα το κάνουμε για όσο διαρκεί ο πόλεμος. Θα είμαστε εκεί για την ανοικοδόμηση αυτής της καταστροφής που προκάλεσε η Ρωσία. Θα είμαστε εκεί για να τη βοηθήσουμε να σταθεί και να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι η ΕΕ πρότεινε να χορηγηθεί κονδύλι ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για επιπλέον βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοιχτός προς την Ουκρανία

«Το μήνυμα που πρώτα στείλαμε στον ουκρανικό λαό είναι ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοιχτός για εκείνους. Ο αγώνας τους για ελευθερία και δημοκρατία, για τις αξίες που όλοι μοιραζόμαστε, απέδειξε ότι η Ουκρανία είναι πράγματι μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», σχολίασε.

Επαναλαμβάνοντας όσα σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρώπη θέλει να είναι σε θέση να επιλέγει τους εταίρους εφοδιασμού της, αλλά να μην εξαρτάται από κανέναν.

Ουκρανίαειδήσεις τώραΕυρωπαϊκή ΈνωσηπόλεμοςΕμανουέλ ΜακρόνΡωσία