Κόσμος|11.03.2022 21:19

Συνοδός Κορυφής: 6 νέες κυρώσεις αποφάσισε η ΕΕ για τη Ρωσία - Νέο χτύπημα στην οικονομία της

Newsroom

Ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα στις Βερσαλλίες ως απάντηση στην επίθεση που συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα στο ουκρανικό έδαφος. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσυλα φον ντερ Λάιεν, η Ρωσία βγαίνει από το καθεστώς του ευνοούμενου κράτους στις αγορές, ενώ η Ρωσία δεν θα μπορεί να λαμβάνει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ ή την Παγκόσμια Τράπεζα.

Παράλληλα το νέο πακέτο κυρώσεων βάζει ξανά στο στόχαστρο τις ρωσικές ελίτ, οι οποίες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν κρύπτο για να αποφύγουν τις κυρώσεις, ενώ δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν οποιοδήποτε προϊόν πολυτελείας από την ΕΕ. Παράλληλα η Ρωσία δεν θα μπορεί να εισάγει βασικά αγαθά στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα, ενώ προτείνεται και μια μεγάλη απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων.

Η δήλωση της Φον ντερ Λάιεν για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η αδίστακτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται. Οι άμαχοι δέχονται ανελέητες επιθέσεις, μεταξύ άλλων σε σχολεία, πολυκατοικίες και νοσοκομεία. Και παρά τις επανειλημμένες προσφορές της ουκρανικής πλευράς, η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία προθυμία να εμπλακεί σοβαρά μέχρι στιγμής σε διαπραγματεύσεις για μια διπλωματική λύση. Αντ' αυτού, το μόνο που ακούμε είναι νέα ψέματα και ψευδείς κατηγορίες. Και κυνικά, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε εξακολουθούν να μην ανοίγουν είτε βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την ανακοίνωσή τους.

Έτσι, σήμερα, εμείς, η ΕΕ και οι εταίροι μας στην G7, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος για να αυξήσουμε την οικονομική πίεση κατά του Κρεμλίνου. Τα τρία σαρωτικά κύματα κυρώσεων που έχουμε υιοθετήσει, καθώς και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής τους αυτή την εβδομάδα, έχουν πλήξει πολύ σκληρά τη ρωσική οικονομία. Το ρούβλι έχει πέσει κατακόρυφα. Πολλές βασικές ρωσικές τράπεζες έχουν αποκοπεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Οι εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα, η μία μετά την άλλη, μη θέλοντας να συνδέσουν τα εμπορικά τους σήματα με ένα δολοφονικό καθεστώς. Αύριο, θα λάβουμε μια τέταρτη δέσμη μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την αποστράγγιση των πόρων που χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου.

  1. Πρώτον, θα αρνηθούμε στη Ρωσία το καθεστώς του πλέον ευνοούμενου κράτους στις αγορές μας. Αυτό θα ανακαλέσει σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η Ρωσία ως μέλος του ΠΟΕ. Οι ρωσικές εταιρείες δεν θα τυγχάνουν πλέον προνομιακής μεταχείρισης στις οικονομίες μας. Θα προσπαθήσουμε επίσης να αναστείλουμε τα δικαιώματα της Ρωσίας ως μέλους σε κορυφαίους πολυμερείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θα διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα μπορεί να λάβει χρηματοδότηση, δάνεια ή οποιαδήποτε άλλα οφέλη από αυτά τα ιδρύματα. Διότι η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και, ταυτόχρονα, να περιμένει να επωφεληθεί από τα προνόμια που συνεπάγεται η συμμετοχή της στη διεθνή οικονομική τάξη.
  2. Δεύτερον, θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις στις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν, καθώς και στις οικογένειες και τους υποστηρικτές τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της G7 θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συντονίσουν την ειδική ομάδα εργασίας που δημιουργήσαμε με στόχο τους κολλητούς του Πούτιν.
  3. Τρίτον, διασφαλίζουμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν «κρύπτο» περιουσιακά στοιχεία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Θα εμποδίσουμε την ομάδα που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν και τους αρχιτέκτονες του πολέμου του να χρησιμοποιούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να αυξάνουν και να μεταφέρουν τον πλούτο τους.
  4. Τέταρτον, θα απαγορεύσουμε την εξαγωγή οποιουδήποτε προϊόντος πολυτελείας της ΕΕ από τις χώρες μας προς τη Ρωσία, ως άμεσο πλήγμα στη ρωσική ελίτ. Αυτοί που στηρίζουν την πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να απολαμβάνουν τον πολυτελή τρόπο ζωής τους, ενώ οι βόμβες πέφτουν πάνω σε αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία.
  5. Πέμπτον, πολύ σημαντικό, θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή βασικών προϊόντων στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό θα πλήξει έναν κεντρικό τομέα του ρωσικού συστήματος, θα της στερήσει δισεκατομμύρια από τα έσοδα των εξαγωγών και θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες μας δεν θα επιδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν.
  6. Τέλος, θα προτείνουμε μια μεγάλη απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων σε όλο τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Γιατί δεν πρέπει να τροφοδοτούμε την ενεργειακή εξάρτηση που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Αυτή η απαγόρευση θα καλύπτει όλες τις επενδύσεις, τις μεταφορές τεχνολογίας, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κ.λπ. για την εξερεύνηση και την παραγωγή ενέργειας - και έτσι θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον Πούτιν.

Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μόλις σήμερα το πρωί, εκταμιεύσαμε 300 εκατ. ευρώ σε έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή για τη στήριξη των οικονομικών της Ουκρανίας. Πρόκειται για την πρώτη δόση του πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν και άλλα. Αυτή η κρίση είναι πρωτοφανής. Το ίδιο και η ενότητα και η ταχύτητα αντίδρασης που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής οι δημοκρατίες μας. Με έχετε ξανακούσει να το λέω αυτό και το επαναλαμβάνω με αποφασιστικότητα: Η Ουκρανία θα επικρατήσει.

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Μετά τις 5:30 (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε νέο διάγγελμα στο οποίο σημείωσε ότι «θα κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει» και ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής οικονομίας. Παράλληλα τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν επιπλέον 13,6 δισ. δολάρια για τη στήριξη του ουκρανικού λαού. Όπως ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν:

  • Η Ρωσία φεύγει από το καθεστώς ευνοούμενης χώρας στο εμπόριο (αυτό συνεπάγεται υψηλότερους τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές)
  • Σταματούν οι εισαγωγές βότκας, διαμαντιών και θαλασσινών από τη Ρωσία
  • Επιβάλλονται κυρώσεις στην κλεπτοκρατία Ρώσων ολιγαρχιών

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή εδάφους που ανήκει σε χώρες του ΝΑΤΟ. Επανέλαβε ωστόσο για ακόμα μία φορά ότι οι ΗΠΑ δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, ωστόσο ανέφερε ότι στάλθηκαν νέα φορτία αντιαρματικών και αντιαεροπορικών στους Ουκρανούς. Για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης χημικών από τη Ρωσία, σημείωσε ότι το τίμημα «θα είναι βαρύ».

κυρώσειςΡωσίαΕυρωπαϊκή Ένωσηπόλεμοςειδήσεις τώραΟυκρανία