Κόσμος|12.03.2022 22:11

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι έδωσαν εντολές για πυροβολισμούς αμάχων και παιδιών

Newsroom

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας καταγγέλλει ότι έχουν υποκλαπεί τηλεφωνικές κλήσεις Ρώσων, οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στο Χάρκοβο έλαβαν εντολή να πυροβολούν εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα Kyiv Independent.

Το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καταγράψει, από την Τρίτη, τουλάχιστον 170 νεκρούς στην περιοχή του Χάρκοβο - μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Εφτά νεκροί από χτύπημα σε φάλαγγα με αμάχους

Εφτά άμαχοι έπεσαν νεκροί από πυρά ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας αναφέρει ότι οι σκοτώθηκαν αφότου τούς επιτέθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα την ώρα που προσπαθούσαν να εκκενώσουν το χωριό Περεμόχα, στα περίχωρα του Κιέβου. Σύμφωνα με το Kiev Independent το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, και, μεταξύ των εφτά θυμάτων είναι και ένα παιδί.

Στην ανακοίνωση των αρχών αναφέρεται: «Μετά την επίθεση, οι ρώσοι κατακτητές ανάγκασαν, τους επιζήσαντες άμαχους της φάλαγγας, να επιστρέψουν στο χωριό, και δεν επιτρέπουν την εκκένωση». Από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανίας, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία αρνείται ότι επιτίθεται σε αμάχους.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την κατάρρευση των ανθρωπιστικών διαδρόμων

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του κατηγόρησε την Ουκρανία για την κατάρρευση της προσπάθειας δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους. Οι εν λόγω διάδρομοι προορίζονται για να παρέχουν ασφαλή διέλευση στους Ουκρανούς άμαχους πολίτες για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, αλλά σε διάφορες περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αποτύχει με την μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για μη τήρηση της κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να ξεφύγουν χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες από τις πολιορκημένες πόλεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Μαριούπολή, όπoυ οι εγκλωβισμένοι υπολογίζονται σε περίπου 400.000. Η Ρωσία από την πλευρά της έχει προτείνει να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι όχι όμως προς τα δυτικά τη Ουκρανίας αλλά προς την Ρωσία, με το Κίεβο να το αρνείται κατηγορηματικά, ενώ και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «παράλογη» αυτήν την προοπτική.

Το βράδυ του Σαββάτου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας της χώρας λέγοντας ότι η Ουκρανία «για άλλη μια φορά αρνήθηκε να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία».

Επίσης, το υπουργείο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία «επιδεινώνεται ραγδαία και σε ορισμένες πόλεις έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις».

Ρωσία: Θα αντιμετωπίσουμε την μεταφορά όπλων από το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ ως «νόμιμους στόχους» στρατιωτικής δράσης, εν μέσω μιας επικίνδυνης νέας κλιμάκωσης των εντάσεων.

Η προειδοποίηση από τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπάκοφ, ήρθε καθώς οι χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, στέλνουν επειγόντως χιλιάδες αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους στο Κίεβο ως απάντηση στην επιθετικότητα της Μόσχας.

ειδήσεις τώραπόλεμοςΚίεβοΟυκρανίαΡωσία