Κόσμος|05.02.2019 19:03

Εuractiv: Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία για να αμβλυνθούν οι εντάσεις

Μαρία Ψαρά

Στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται δημοσίευμα της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας, Euractiv. Στο ρεπορτάζ παρατίθενται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο  Recep Tayyip Erdoğan για συνομιλίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι εντάσεις έναντι διμερών διενέξεων και του μακροχρόνιου προβλήματος της Κύπρου. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις ενεργειακές έρευνες στην Κύπρο, τα ζητήματα του Αιγαίου, μια  μεταναστευτική συμφωνία και μια συμφωνία οικονομικής συνεργασίας, αν και οι αναλυτές δεν αναμένουν σημαντική πρόοδο. «Διερχόμαστε μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μας με την Τουρκία, για αυτό το λόγο πρέπει να συνεχίσουμε το διάλογο», είπε ο κυβ. εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος στoν σταθμό Κρήτη TV. «Η επίσκεψη μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων.»

Ο Τούρκος ηγέτης έχει καταγγείλει «διακρίσεις» εις βάρος της ελληνικής Μουσουλμανικής μειονότητας σε πόλεις όπως η Κομοτηνή κοντά στα σύνορα, αμφισβητώντας σε προηγούμενη επίσκεψή του τον Δεκέμβριο του 2017 στην Αθήνα, τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα των μουσουλμάνων στην Ελλάδα δεν γίνονται "σεβαστά". 

«Κατά την επίσκεψή μου, θεωρώ ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε το δύσκολο αλλά ειλικρινή διάλογο που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017», δήλωσε ο Α. Τσίπρας στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ενόψει της επίσκεψής του. Για τον  Ozgur Unluhisarcikli της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund, «οι θέσεις των δύο χωρών είναι υπερβολικά αποκλίνουσες» για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ο κύριος στόχος θα είναι να εξετάσουν «αν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου για το μέλλον». 

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα έρχεται μερικές ημέρες μετά την 23η επέτειο της κρίσης του 1996, που έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης έναντι της κυριαρχίας δύο βραχονησίδων - Kardak για την Άγκυρα και Ίμια για την Αθήνα. Το ταξίδι πραγματοποιείται επίσης, 20 χρόνια μετά την έναρξη μιας διαδικασίας προσέγγισης και σύσφιξης των δεσμών το 1999, όταν η Ελλάδα έσπευσε να βοηθήσει την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Κωνσταντινούπολη. 

«Ακόμα και εάν αυτές οι συνομιλίες δεν οδηγήσουν πουθενά, η ουσία είναι ότι υπάρχει ένας προσχηματικός διάλογος και αυτό είναι σημαντικό», σύμφωνα με τον Δ. Τριανταφύλλου, διευθυντή του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Μελετών του Πανεπιστημίου  Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. 

«Κάτι συγκεκριμένο θα ήταν η εικόνα ενός χαμογελαστού προέδρου και ενός χαμογελαστού Π/Θ, ενισχύοντας τη βούλησή τους να διατηρήσουν καλές γειτονικές σχέσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη «αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό». Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι οι κυπριακές ενεργειακές έρευνες. Ο εκπρόσωπος του Erdogan δήλωσε χθες ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «τετελεσμένα» στην Αν. Μεσόγειο και θα υπερασπιστεί «την ισότιμη και δίκαιη κατανομή» των φυσικών πόρων. «Οι προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να δημιουργήσουν μια de facto κατάσταση είναι μάταιη. Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο», είπε στους δημοσιογράφους. 

Οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν τη μεταναστευτική συμφωνία ΕΕ - Άγκυρας το 2016, για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Anadolu ότι ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, «έχουν μειωθεί δραστικά, οι ροές λαθρομετανάστευσης και κυρίως οι θάνατοι στο Αιγαίο». Παρά τη συμφωνία, εκατοντάδες μετανάστες συνεχίζουν να αποβιβάζονται κάθε μέρα στα Ελληνικά νησιά - σχεδόν 5.000 άτομα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, ασκώντας έτσι ισχυρές πιέσεις στα υπερπλήρη προσφυγικά στρατόπεδα στην Ελλάδα. Η Τουρκία έχει επίσης επικρίνει σφοδρά την χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα στους Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Μετά την Άγκυρα, ο Τσίπρας θα μεταβεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη για μια συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.  

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Τσίπρας επίσκεψη ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑλέξης Τσίπρας