Κόσμος|13.03.2022 11:19

Πόλεμος Ουκρανία: Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας σε στρατιωτική βάση κοντά στο Λβιβ

Newsroom

Συνολικά 18 ημέρες έχουν περάσει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ο πόλεμος μαίνεται χωρίς να φαίνονται στον ορίζοντα σημάδια που να δημιουργούν αισιοδοξία για κατάρρευση του πυρός. Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, οι Ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους κατά ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης στην πόλη Γιαβόριβ κοντά στα πολωνικά σύνορα. Η πόλη συνορεύει και με το Λβιβ.

Μέλος των σωστικών συνεργείων που επιχειρούν στον τόπο της επίθεσης ανέφερε πως τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν και ακόμη 57 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Guardian. Ωστόσο ο κυβερνήτης της περιοχής ανέφερε πως τα επιβεβαιωμένα θύματα ανέρχονται σε 9. Σύμφωνα με το Reuters, ο Maksym Kozytskyy επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 30 ρουκέτες εναντίον του στρατιωτικού συγκροτήματος περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λβιβ και περίπου 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία λίγο πριν από τις 6 το πρωί της Κυριακής.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov δήλωσε ότι ξένοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές εργάζονται στην εγκατάσταση, αλλά δεν ήταν σαφές αν κάποιος ήταν παρών όταν συνέβη η επίθεση. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις επιθέσεις κατά της στρατιωτικής εγκατάστασης ως «τρομοκρατική επίθεση».

Η εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ. Εξάλλου ο δήμαρχος μιας άλλης πόλης στη δυτική Ουκρανία, της Ιβάνο-Φρανκίβσκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια του Λβιβ, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν σήμερα να πλήττουν το αεροδρόμιό της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

Στρατεύματα κατευθύνονται προς την Οδησσό

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από τα πεδία της μάχης, μεγάλος όγκος ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία επελαύνει με προορισμό την Οδησσό, την οποία η Μόσχα σχεδιάζει να αποκλείσουν από στεριά και από θάλασσα, κόβοντας εντελώς τις διεξόδους της Ουκρανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Τη μετακίνηση ισχυρότατων δυνάμεων από την Κριμαία προς την Οδησσό επιβεβαιώνουν και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ενημέρωσαν την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στην Οδησσό οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για πολιορκία.

Νέες καταγγελίες Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, σε βραδινό του μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει νέες «ψευδο-δημοκρατίες» στη χώρα του για να τη  διασπάσει.

Αναρτώντας ένα βίντεο στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι κάλεσε τις περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, η οποία καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, να μην επαναλάβουν την εμπειρία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Ζελένσκι είπε: «Οι κατακτητές στο έδαφος της περιοχής Χερσώνα προσπαθούν να επαναλάβουν τη θλιβερή εμπειρία του σχηματισμού ψευδο-δημοκρατιών. Εκβιάζουν τους τοπικούς ηγέτες, ασκούν πίεση στους βουλευτές, αναζητούν κάποιον για να δωροδοκήσουν". Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στη Χερσώνα, μια νότια πόλη 290.000 κατοίκων, απέρριψαν το Σάββατο τα σχέδια για μια νέα ψευδο-δημοκρατία».

Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός δηλώνει ότι εγκατέστησε νέο δήμαρχο στην κατεχόμενη νοτιοανατολική ουκρανική πόλη Μελιτόπολη μετά την υποτιθέμενη απαγωγή του δημάρχου Ιβάν Φεντόροφ το απόγευμα της Παρασκευής.

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία ίσως χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε έγκλημα πολέμου.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ότι το Κρεμλίνο εφευρίσκει ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσει την πιθανή χρήση χημικών όπλων: «Τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε παράλογους ισχυρισμούς για εργαστήρια χημικών και βιολογικών όπλων. Τώρα που έχουν διατυπωθεί αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, διότι είναι πιθανό η ίδια η Ρωσία να σχεδιάζει επιχειρήσεις χημικών όπλων στο πλαίσιο αυτής της επινόησης ψεύδους. Αυτό θα ήταν ένα έγκλημα πολέμου».

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι αν και ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται με θάρρος στη ρωσική εισβολή, οι επόμενες ημέρες είναι πιθανό να φέρουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες.

Καταστράφηκαν 3.687 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής

Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής 3.687 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το Reuters σημειώνει πως δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Καταγγελίες για χτύπημα σε ουκρανικό μοναστήρι

Τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ βομβάρδισαν ρωσικά αεροσκάφη, όπως μετέδωσε το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram. Η ανάρτηση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ».

Όπως είπε ο Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 11:05 το βράδυ του Σαββάτου.

«Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια», δήλωσε ο Ριμπάλκιν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός.

Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.

ΟυκρανίαΡωσίαπύραυλοιπόλεμοςειδήσεις τώρα