Κόσμος|13.03.2022 12:45

Πόλεμος Ουκρανία: Στους 35 οι νεκροί από την πυραυλική επίθεση των Ρώσων σε στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στο Λβιβ

Newsroom

Ο κυβερνήτης του Λβιβ δήλωσε ότι 35 άνθρωποι είναι πλέον επιβεβαιωμένα νεκροί μετά την επίθεση με ρουκέτες, στη βάση του Διεθνούς Κέντρου Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας το πρωί της Κυριακής. Την ίδια ώρα εντείνονται οι μάχες σε όλη την Ουκρανία, με το Κίεβο να ετοιμάζεται για πολιορκία και τα ρωσικά στρατεύματα να προελαυνουν από την Κριμαία προς την Οδησσό.

Στους 35 οι νεκροί από τις επιδρομές

Σε μια ενημέρωση, ο Maksym Kozytskyy δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από εννέα σε 35 και ότι 134 τραυματίστηκαν μετά τις αεροπορικές επιδρομές στις εγκαταστάσεις στο Γιαβόροβ.

Δύο μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν την Κυριακή στη βάση στο Γιαβόριβ, μια πόλη-φρουρά μόλις 12 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα, κοντά στο Λβιβ. Η επίθεση με ρουκέτες πραγματοποιήθηκε στις 5.45 το πρωί. Ο Kozytskyi, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 30 πυραύλους κρουζ στη βάση του Γιαβόριβ.

Η εγκατάσταση έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν ξένους στρατιωτικούς εκπαιδευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αλλά δεν είναι σαφές ότι κάποιοι βρίσκονταν στη βάση. Η Ουκρανία πραγματοποίησε εκεί τις περισσότερες ασκήσεις της με τις χώρες του ΝΑΤΟ πριν από την εισβολή, με τις τελευταίες μεγάλες ασκήσεις να γίνονται τον Σεπτέμβριο.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov δήλωσε ότι ξένοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές εργάζονται στην εγκατάσταση, αλλά δεν ήταν σαφές αν κάποιος ήταν παρών όταν συνέβη η επίθεση. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις επιθέσεις κατά της στρατιωτικής εγκατάστασης ως «τρομοκρατική επίθεση».

Εννέα νεκροί από αεροπορικές επίθέσεις στο Μυκολαίβ

Επίσης, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη νότια ουκρανική πόλη Μυκολαίβ την Κυριακή. Το Reuters μεταδίδει ότι ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ έδωσε τον αριθμό των νεκρών σε διαδικτυακή δήλωση. Η πόλη θεωρείται κλειδί για οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, πιο κάτω στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Αποθέματα τροφίμων για δύο εβδομάδες έχει το Κίεβο

Την ίδια ώρα, αποθέματα τροφίμων για δύο εβδομάδες έχει το Κίεβο, αν η πρωτεύουσα της Ουκρανίας περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτό ανέφερε η Δημοτική Αρχή του Κιέβου σήμερα, όπως μεταδίδει το Reuters. «Ο δήμος Κιέβου έχει προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμη και για πολιορκία. Τα 2 εκατομμύρια των κατοίκων που δεν έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους δεν θα μείνουν χωρίς την υποστήριξή μας», ανέφερε επίσης η Δημοτική Αρχή.

Οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ, έχουν προχωρήσει σε αναδιάταξη δυνάμεων γύρω από το Κίεβο και πλέον οργανώνουν μια πιθανή επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα νέες συνομιλίες

Επί του διπλωματικού πεδίου, περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Μικαΐλο Ποντόλιακ , ανώτερο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου. «(...) θα προγραμματιστεί μια συνάντηση - ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων. Θα μπορούσε να γίνει αύριο, μεθαύριο», δήλωσε ο Ποντόλιακ στο Belta, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας, την Κυριακή.

«Υπάρχουν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τώρα, είναι πολλές, υπάρχουν δώδεκα προτάσεις, μεταξύ των οποίων για την πολιτική διευθέτηση και, κυρίως, για τη στρατιωτική διευθέτηση. Εννοώ την κατάπαυση του πυρός, μια φόρμουλα για την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των στρατευμάτων», είπε.

«Πιθανώς δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε περαιτέρω και να κάνουμε απλώς συζητήσεις. Συζητήσαμε όλα τα θέματα, τώρα προσπαθούμε να συσκευάσουμε αυτά τα θέματα σε κάποιες νομικές μορφές», δήλωσε ο Ποντόλιακ. Το Σάββατο, ο Ποντόλιακ δημοσίευσε μια ενημέρωση σχετικά με τις συνομιλίες στο Twitter.

«Οι διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία της RF [Ρωσικής Ομοσπονδίας] συνεχίζονται τώρα σε συνεχή μορφή βίντεο. Έχουν δημιουργηθεί ειδικές υποομάδες εργασίας», έγραψε. «Οι θέσεις της Ουκρανίας καθορίζονται από τις προηγούμενες οδηγίες».

Στρατεύματα κατευθύνονται προς την Οδησσό

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από τα πεδία της μάχης, μεγάλος όγκος ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία επελαύνει με προορισμό την Οδησσό, την οποία η Μόσχα σχεδιάζει να αποκλείσουν από στεριά και από θάλασσα, κόβοντας εντελώς τις διεξόδους της Ουκρανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Τη μετακίνηση ισχυρότατων δυνάμεων από την Κριμαία προς την Οδησσό επιβεβαιώνουν και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ενημέρωσαν την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στην Οδησσό οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για πολιορκία.

Νέες καταγγελίες Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, σε βραδινό του μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει νέες «ψευδο-δημοκρατίες» στη χώρα του για να τη  διασπάσει.

Αναρτώντας ένα βίντεο στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι κάλεσε τις περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, η οποία καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, να μην επαναλάβουν την εμπειρία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Ζελένσκι είπε: «Οι κατακτητές στο έδαφος της περιοχής Χερσώνα προσπαθούν να επαναλάβουν τη θλιβερή εμπειρία του σχηματισμού ψευδο-δημοκρατιών. Εκβιάζουν τους τοπικούς ηγέτες, ασκούν πίεση στους βουλευτές, αναζητούν κάποιον για να δωροδοκήσουν". Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στη Χερσώνα, μια νότια πόλη 290.000 κατοίκων, απέρριψαν το Σάββατο τα σχέδια για μια νέα ψευδο-δημοκρατία».

Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός δηλώνει ότι εγκατέστησε νέο δήμαρχο στην κατεχόμενη νοτιοανατολική ουκρανική πόλη Μελιτόπολη μετά την υποτιθέμενη απαγωγή του δημάρχου Ιβάν Φεντόροφ το απόγευμα της Παρασκευής.

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία ίσως χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε έγκλημα πολέμου.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ότι το Κρεμλίνο εφευρίσκει ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσει την πιθανή χρήση χημικών όπλων: «Τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε παράλογους ισχυρισμούς για εργαστήρια χημικών και βιολογικών όπλων. Τώρα που έχουν διατυπωθεί αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, διότι είναι πιθανό η ίδια η Ρωσία να σχεδιάζει επιχειρήσεις χημικών όπλων στο πλαίσιο αυτής της επινόησης ψεύδους. Αυτό θα ήταν ένα έγκλημα πολέμου».

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι αν και ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται με θάρρος στη ρωσική εισβολή, οι επόμενες ημέρες είναι πιθανό να φέρουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες.

Καταστράφηκαν 3.687 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής

Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής 3.687 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το Reuters σημειώνει πως δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Ρωσίαειδήσεις τώραπόλεμοςΟυκρανία