Κόσμος|13.03.2022 14:00

Πόλεμος Ουκρανία: Προς νέες διαπραγματεύσεις Κιέβου – Μόσχας την επόμενη εβδομάδα – Στους 35 οι νεκροί οι από την επίθεση κοντά στο Λβιβ

Newsroom

Εντείνονται οι μάχες σε όλη την Ουκρανία, με το Κίεβο να ετοιμάζεται για πολιορκία και τα ρωσικά στρατεύματα να προελαυνουν από την Κριμαία προς την Οδησσό. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο, καθώς σύμβουλος του ουκρανού προέδρου εκτιμά πως στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Την ερχόμενη εβδομάδα νέες συνομιλίες

Περεταίρω συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Μικαΐλο Ποντόλιακ , ανώτερο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου. «(...) θα προγραμματιστεί μια συνάντηση - ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων. Θα μπορούσε να γίνει αύριο, μεθαύριο», δήλωσε ο Ποντόλιακ στο Belta, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας, την Κυριακή.

«Υπάρχουν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τώρα, είναι πολλές, υπάρχουν δώδεκα προτάσεις, μεταξύ των οποίων για την πολιτική διευθέτηση και, κυρίως, για τη στρατιωτική διευθέτηση. Εννοώ την κατάπαυση του πυρός, μια φόρμουλα για την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των στρατευμάτων», είπε.

«Πιθανώς δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε περαιτέρω και να κάνουμε απλώς συζητήσεις. Συζητήσαμε όλα τα θέματα, τώρα προσπαθούμε να συσκευάσουμε αυτά τα θέματα σε κάποιες νομικές μορφές», δήλωσε ο Ποντόλιακ. Το Σάββατο, ο Ποντόλιακ δημοσίευσε μια ενημέρωση σχετικά με τις συνομιλίες στο Twitter.

«Οι διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζονται τώρα σε συνεχή μορφή βίντεο. Έχουν δημιουργηθεί ειδικές υποομάδες εργασίας», έγραψε. «Οι θέσεις της Ουκρανίας καθορίζονται από τις προηγούμενες οδηγίες». Ο ίδιος διευκρίνισε πως η Ουκρανία εργάζεται με την Τουρκία και το Ισραήλ ως διαμεσολαβητές.

Προελαύνουν προς Οδησσό οι Ρώσοι

Ωστόσο, σε στρατιωτικό επίπεδο, μεγάλος όγκος ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία επελαύνει με προορισμό την Οδησσό, την οποία η Μόσχα σχεδιάζει να αποκλείσουν από στεριά και από θάλασσα, κόβοντας εντελώς τις διεξόδους της Ουκρανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Τη μετακίνηση ισχυρότατων δυνάμεων από την Κριμαία προς την Οδησσό επιβεβαιώνουν και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ενημέρωσαν την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στην Οδησσό οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για πολιορκία.

Το ίδιο ισχύει και στο Κίεβο. Όπως ανέφερε η Δημοτική Αρχή της ουκρανικής πρωτεύουσας, η πόλη έχει αποθέματα τροφίμων για δύο εβδομάδες, εάν περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα.

Στους 35 οι νεκροί από την πυραυλική επίθεση των Ρώσων σε στρατιωτική εγκατάσταση

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης του Λβιβ δήλωσε ότι 35 άνθρωποι είναι πλέον επιβεβαιωμένα νεκροί μετά την επίθεση με ρουκέτες, στη βάση του Διεθνούς Κέντρου Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας το πρωί της Κυριακής.

Σε μια ενημέρωση, ο Maksym Kozytskyy δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από εννέα σε 35 και ότι 134 τραυματίστηκαν μετά τις αεροπορικές επιδρομές στις εγκαταστάσεις στο Γιαβόροβ.

Δύο μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν την Κυριακή στη βάση στο Γιαβόριβ, μια πόλη-φρουρά μόλις 12 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα, κοντά στο Λβιβ. Η επίθεση με ρουκέτες πραγματοποιήθηκε στις 5.45 το πρωί. Ο Kozytskyi, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 30 πυραύλους κρουζ στη βάση του Γιαβόριβ.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov δήλωσε ότι ξένοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές εργάζονται στην εγκατάσταση, αλλά δεν ήταν σαφές αν κάποιος ήταν παρών όταν συνέβη η επίθεση. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις επιθέσεις κατά της στρατιωτικής εγκατάστασης ως «τρομοκρατική επίθεση».

Εννέα νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στο Μυκολαίβ

Επίσης, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη νότια ουκρανική πόλη Μυκολαίβ την Κυριακή. Το Reuters μεταδίδει ότι ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ έδωσε τον αριθμό των νεκρών σε διαδικτυακή δήλωση. Η πόλη θεωρείται κλειδί για οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, πιο κάτω στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Καταστράφηκαν 3.687 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής

Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής 3.687 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το Reuters σημειώνει πως δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Τι ζητάει η Τουρκία από τη Ρωσία

Η Τουρκία κάλεσε τη Ρωσία να βοηθήσει για να απομακρυνθούν οι πολίτες της που έχουν εγκλωβιστεί στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να επιβεβαιώσει εάν το τέμενος της πόλης επλήγη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Τηλεφωνήσαμε χθες (στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ) και του ζητήσαμε τη βοήθειά του για την εκκένωση των πολιτών μας», είπε. Οι ουκρανικές αρχές κατήγγειλαν χθες ότι το τέμενος της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 80 άμαχοι, μεταξύ αυτών δεκάδες Τούρκοι, στοχοθετήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν περικυκλώσει την πόλη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση αυτή. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «ο ιμάμης του τεμένους δεν επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό» του κτιρίου. Ένα μέλος της τουρκικής κοινότητας της πόλης διέψευσε επίσης χθες ότι το τέμενος επλήγη από τον ρωσικό στρατό.

«Είπε πως πύραυλοι και ρουκέτες έπληξαν την περιοχή», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναγνωρίζοντας ότι έχει «χαθεί η επαφή» με την κοινότητα λόγω της «κατάρρευσης των υποδομών». «Μοιραστήκαμε αυτήν την πληροφορία με τη Ρωσία», συμπλήρωσε. «Στείλαμε λεωφορείο στην περιοχή, όμως δεν κατάφερε να εισέλθει στην πόλη», συμπλήρωσε.

Γάλλος ΥΠΕΞ: Παγιδευμένος στον μαξιμαλισμό του ο Πούτιν

Ο πρόεδρος Πούτιν είναι παγιδευμένος στον μαξιμαλισμό του, είπε σήμερα σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε απαισιόδοξος ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία, λόγω της ρωσικής, όπως είπε, υποκρισίας τόσο στις διαπραγματεύσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια όσο και στις διπλωματικές διαβουλεύσεις για την κατάπαυση πυρός. Αναφερόμενος εξάλλου στη στάση της Κίνας στην ουκρανική κρίση την χαρακτήρισε αμφιλεγόμενη.

Σημείωσε ωστόσο ότι η Κίνα έχει ζητήσει και αυτή άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ εξήγησε ότι τα κινέζικα συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από τις συνθήκες παγκόσμιας κρίσης που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για την απροθυμία πολλών γαλλικών επιχειρήσεων να αποχωρήσουν από τη Ρωσία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι η αποχώρηση της κάθε εταιρείας είναι εθελοντική, απάντησε ότι δεν είναι λίγες οι γαλλικές επιχειρήσεις που έχουν ήδη φύγει από τη Ρωσία.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Τotal, η οποία δεν αποχώρησε πλήρως από τη Ρωσία, όπως έπραξαν η BP και η Shell, ο Λεντριάν σημείωσε ότι η Total ήδη έχει ανακοινώσει ότι δεν θα προβεί σε νέες επενδύσεις στη Ρωσία, αλλά και ότι έχει ήδη τοποθετηθεί στη ρωσική οικονομία πολύ περισσότερο από τη BP και τη Shell.

ΚίεβοΟυκρανίαειδήσεις τώραπόλεμοςδιαπραγματεύσειςΡωσίαΜόσχα