Κόσμος|13.03.2022 16:49

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος ήταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στο Ιρπίν

Newsroom

Ο δημοσιογράφος Μπρεντ Ρενό έπεσε νεκρός από πυρά στην πόλη Ιρπίν κοντά στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της 18ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική Αστυνομία. Ο 51χρονος από τη Νέα Υόρκη ήταν ιδιαίτερα έμπειρος και είχε βραβευτεί για τη δουλειά του. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι ή στον λαιμό.

Στο παρελθόν είχε εργαστεί για τους New York Times, όμως δεν εργαζόταν για το εν λόγω μέσο στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, αλλά είχε πάνω του την διαπίστευση των Times από προηγούμενη συνεργασία. Αντίθετα, φαίνεται να εργαζόταν για ανεξάρτητη παραγωγή.

Ο 51χρονος δημοσιογράφος που έπεσε νεκρός αλλά και ο συνάδελφός του που τραυματίστηκε, επλήγησαν το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο μαζί με έναν Ουκρανό πολίτη, που επίσης τραυματίστηκε, είπε στο AFP γιατρός που συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις και ανέλαβε τη φροντίδα των θυμάτων. 

Ακούστηκαν πυρά πυροβολικού και ελαφρύτερων όπλων

Οι ουκρανικές αρχές σύντομα κατηγόρησαν τους Ρώσους εχθρούς τους ότι πυροβόλησαν εναντίον δημοσιογράφων, όμως, όπως σημειώνει το AFP, η προέλευση των πυρών είναι δύσκολο να διευκρινιστεί προς το παρόν. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκονταν στο σημείο σήμερα, άκουσαν πυρά πυροβολικού και ελαφρύτερων όπλων.

Πρόκειται για τον πρώτο ξένο δημοσιογράφο που χάνει τη ζωή του από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο άλλος Αμερικανός δημοσιογράφος, που όπως φαίνεται έχει τραυματιστεί , περιέγραψε, από την πλευρά του, τα όσα έζησε, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βιογραφικό του νεκρού δημοσιογράφου

Ο Ρενό έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες ως παραγωγός ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων με τον αδελφό του Κρέγκ. Μαζί με τον αδερφό του έχουν καλύψει με ντοκιμαντέρ τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον σεισμό στην Αϊτή, την πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, τη μάχη για τη Μοσούλη, τον εξτρεμισμό στην Αφρική, τη βία των καρτέλ στο Μεξικό και την προσφυγική κρίση των νέων στην Κεντρική Αμερική.

Το έργο τους έχει κερδίσει πολλά από τα κορυφαία βραβεία στην τηλεόραση και τη δημοσιογραφία, μεταξύ των οποίων ένα βραβείο Peabody, δύο βραβεία Columbia DuPont, δύο βραβεία Overseas Press Club, ένα βραβείο Edward R. Murrow, ένα βραβείο IDA, μια υποψηφιότητα DGA για καλύτερη σκηνοθεσία και πολλαπλές υποψηφιότητες για Emmy. Οι ταινίες τους έχουν επίσης λάβει κριτική αναγνώριση από τα περιοδικά Entertainment Weekly, Rolling Stone, Forbes, USA Today, New York Times, Filmmaker Magazine, Los Angeles Times και American Cinematographer. Ο Craig και ο αδελφός του Brent ίδρυσαν επίσης το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Little Rock και το Ινστιτούτο Κινηματογράφου του Αρκάνσας.

ειδήσεις τώραΟυκρανίαδημοσιογράφοςπόλεμοςνεκρόςΡωσία