Κόσμος|13.03.2022 20:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλληλοκατηγορίες για τον θάνατο του δημοσιογράφου - «Τον πυροβόλησαν στον λαιμό» λέει ο φίλος του

Newsroom

Συγκλονίζει ο δημοσιογράφος Χουάν Αρεντόντο ο οποίος πυροβολήθηκε χαμηλά στην πλάτη ενώ βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο με τον δημοσιογράφο Μπρεντ Ρενό, ο οποίος όμως έπεσε νεκρός από τα πυρά. Η επίθεση στους δημοσιογράφους έγινε στο βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου Ιρπίν. Το Κίεβο κατηγορεί ευθέως τον ρωσικό στρατό για δολοφονία δημοσιογράφου, ενώ η ρωσική πλευρά -ανεπίσημα- σχολιάζει ότι δεν υπήρχαν ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή.

Ο Αρεντόντο ανέφερε στην Ιταλίδα δημοσιογράφο Αναλίζα Καμίλι λίγο πριν μπει στο χειρουργείο, ότι βρίσκονταν σε σημείο ελέγχου των Ρώσων όταν δέχτηκαν τα πυρά, σύμφωνα με το SkyNews. Ο οδηγός τους έκανε αναστροφή αλλά οι στρατιώτες συνέχισαν να πυροβολούν, είπε. Όπως εξήγησε, ο συνάδελφός του (Ρενό) χτυπήθηκε στο λαιμό και παρέμεινε στο έδαφος μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, αλλά ήταν ήδη αργά.

Μιλώντας μέσα από το νοσοκομείο ο τραυματίας δημοσιογράφος σχολίασε για το αιματηρό περιστατικό. «Ήμασταν απέναντι από μια από τις πρώτες γέφυρες στο Ιρπίν. Θα κινηματογραφούσαμε πρόσφυγες που φεύγουν και μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιος προσφέρθηκε να μας πάει στην άλλη γέφυρα».

«Περάσαμε ένα σημείο ελέγχου και άρχισαν να μας πυροβολούν. Έτσι, ο οδηγός έστριψε και συνέχισαν να μας πυροβολούν», λέει ο δημοσιογράφος. «Ο φίλος μου είναι ο Μπρεντ Ρενό και έχει πυροβοληθεί και έχει μείνει πίσω. Δεν ξέρω πώς είναι. Είδα ότι έχει πυροβοληθεί στον λαιμό, χωριστήκαμε. Εμένα με μετέφερε ένα ασθενοφόρο».

Ρώσοι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχαν ρωσικά στρατεύματα στο σημείο

Όπως μετέδωσε στο OPEN ο Θανάσης Αυγερινός, Ρώσοι ανταποκριτές που βρίσκονται στο πεδίο σημειώνουν στα κοινωνικά δίκτυα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν δρούσαν στην περιοχή τη στιγμή της δολοφονίας του δημοσιογράφου. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει -μέχρι στιγμής- επίσημη διάψευση από το Κρεμλίνο.

Η εκτίμηση των Ρώσων δημοσιογράφων είναι ότι για τον θανάτου του Ρενό ευθύνεται κάποιος από τους ανεξέλεγκτους Ουκρανούς ενόπλους που έχουν λάβει όπλα τις τελευταίες ώρες και δεν γνωρίζουν τη χρήση τους και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποιος είναι στόχος και ποιος δεν είναι.

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι έχουν σημειωθεί και ανάλογα περιστατικά με πυροβολισμούς σε αμάχους στη μέση του δρόμου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του OPEN στη ρωσική πρωτεύουσα.

Το Κίεβο μιλά για προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων.

Σημειώνεται ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν κατηγορήσει ευθέως τον ρωσικό στρατό για τον θάνατο του δημοσιογράφου στο προάστιο του Κιέβου Ιρπίν. Η επίσημη ουκρανική πλευρά μιλά για εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου και αναφέρει ότι σημειώθηκε την ώρα που το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Ρενό καθώς και τον άλλο δημοσιογράφο που τραυματίστηκε μακριά από «σημείο ελέγχου»

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN στο Κίεβο, Χρήστο Νικολαΐδη, η επίθεση έγινε στην ξύλινη γέφυρα στο Ιρπίν και το Κίεβο θεωρεί ξεκάθαρα πως η σφαίρα που τραυμάτισε θανάσιμα στον λαιμό τον δημοσιογράφο προήλθε από ρωσικό όπλο. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο η Μόσχα θέλει να κάνει τους ξένους ανταποκριτές να σιωπήσουν και να μην καταδεικνύουν τα εγκλήματα πολέμου.

Ποιος ήταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στο Ιρπίν

Ο 51χρονος δημοσιογράφος Μπρεντ Ρενό που έπεσε νεκρός από πυρά στην πόλη Ιρπίν κοντά στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της 18ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία, ήταν ιδιαίτερα έμπειρος και είχε βραβευτεί για τη δουλειά του. Στο παρελθόν είχε εργαστεί για τους New York Times, όμως δεν εργαζόταν για το εν λόγω μέσο στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, αλλά είχε πάνω του την διαπίστευση των Times από προηγούμενη συνεργασία. Αντίθετα, φαίνεται να εργαζόταν για ανεξάρτητη παραγωγή.

Ο 51χρονος δημοσιογράφος που έπεσε νεκρός αλλά και ο συνάδελφός του που τραυματίστηκε, επλήγησαν το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο μαζί με έναν Ουκρανό πολίτη, που επίσης τραυματίστηκε, είπε στο AFP γιατρός που συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις και ανέλαβε τη φροντίδα των θυμάτων. 

Ακούστηκαν πυρά πυροβολικού και ελαφρύτερων όπλων

Οι ουκρανικές αρχές σύντομα κατηγόρησαν τους Ρώσους εχθρούς τους ότι πυροβόλησαν εναντίον δημοσιογράφων, όμως, όπως σημειώνει το AFP, η προέλευση των πυρών είναι δύσκολο να διευκρινιστεί προς το παρόν. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκονταν στο σημείο σήμερα, άκουσαν πυρά πυροβολικού και ελαφρύτερων όπλων.

Πρόκειται για τον πρώτο ξένο δημοσιογράφο που χάνει τη ζωή του από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο άλλος Αμερικανός δημοσιογράφος, που όπως φαίνεται έχει τραυματιστεί , περιέγραψε, από την πλευρά του, τα όσα έζησε, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βιογραφικό του νεκρού δημοσιογράφου

Ο Ρενό έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες ως παραγωγός ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων με τον αδελφό του Κρέγκ. Μαζί με τον αδερφό του έχουν καλύψει με ντοκιμαντέρ τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τον σεισμό στην Αϊτή, την πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, τη μάχη για τη Μοσούλη, τον εξτρεμισμό στην Αφρική, τη βία των καρτέλ στο Μεξικό και την προσφυγική κρίση των νέων στην Κεντρική Αμερική.

Το έργο τους έχει κερδίσει πολλά από τα κορυφαία βραβεία στην τηλεόραση και τη δημοσιογραφία, μεταξύ των οποίων ένα βραβείο Peabody, δύο βραβεία Columbia DuPont, δύο βραβεία Overseas Press Club, ένα βραβείο Edward R. Murrow, ένα βραβείο IDA, μια υποψηφιότητα DGA για καλύτερη σκηνοθεσία και πολλαπλές υποψηφιότητες για Emmy. Οι ταινίες τους έχουν επίσης λάβει κριτική αναγνώριση από τα περιοδικά Entertainment Weekly, Rolling Stone, Forbes, USA Today, New York Times, Filmmaker Magazine, Los Angeles Times και American Cinematographer. Ο Craig και ο αδελφός του Brent ίδρυσαν επίσης το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Little Rock και το Ινστιτούτο Κινηματογράφου του Αρκάνσας.

πόλεμοςΡωσίαδημοσιογράφοςΟυκρανίανεκρόςειδήσεις τώρα