Κόσμος|14.03.2022 13:45

Φιδονήσι: Η πρώτη δορυφορική εικόνα μετά τη ρωσική εισβολή

Newsroom

H πρώτη καθαρή δορυφορική εικόνα από το Φιδονήσι, όπου οι Ουκρανοί υπερασπιστές απάντησαν στην απειλή της ρωσικής εισβολής με τη φράση: «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, άντε γ******».

Η εικόνα, που λήφθηκε την Κυριακή από τη Maxar Technologies, δείχνει ζημιές σε ορισμένα κτίρια από ρωσικά στρατιωτικά πλήγματα, καθώς και ένα ρωσικό σκάφος αγκυροβολημένο στη Μαύρη Θάλασσα. Υποστηρίζει τις αναφορές από την αρχή της ρωσικής εισβολής ότι το νησί δέχθηκε επίθεση αφού η ουκρανική φρουρά του απέρριψε τα ρωσικά αιτήματα παράδοσης.

Αρχικά έγινε γνωστό πως οι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όλοι - και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα τους απονεμηθεί "μετά θάνατον ο τίτλος του Ήρωα της Ουκρανίας" - αλλά αργότερα ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι ήταν «ζωντανοί και καλά» και ότι είχαν συλληφθεί.

Σύμφωνα με το ουκρανικό ναυτικό, η φρουρά στο νησί απέκρουσε δύο επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε να παραδοθεί «λόγω έλλειψης πυρομαχικών». Σε ουκρανική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι Ρώσοι επιτιθέμενοι κατέστρεψαν τις υποδομές του νησιού, συμπεριλαμβανομένων φάρων, πύργων και κεραιών - μερικές από τις ζημιές που φαίνονται τώρα στη νέα δορυφορική φωτογραφία.

Το πλοίο που φαίνεται στα ανοιχτά αναγνωρίστηκε από τον Maxar ως αποβατικό πλοίο κλάσης Ropucha.

Το Φιδονήσι, επίσης γνωστό ως νησί Zmiinyi, βρίσκεται περίπου 48 χιλιόμετρα (30 μίλια) μακριά από το νότιο άκρο της ουκρανικής ηπειρωτικής χώρας στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα. Βρίσκεται περίπου 185 μίλια δυτικά της Κριμαίας, του ουκρανικού εδάφους που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Παρόλο που έχει έκταση μόνο περίπου 46 στρέμματα (18 εκτάρια), μια έκθεση πέρυσι από τη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council το χαρακτήρισε «κλειδί για τις θαλάσσιες εδαφικές διεκδικήσεις της Ουκρανίας» στη Μαύρη Θάλασσα.

Επισημαίνοντας τη στρατηγική του σημασία, ο Ζελένσκι επέλεξε πέρυσι το Φιδονήσι ως σημείο για μια συνέντευξη στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης πριν από μια σύνοδο κορυφής για να προσπαθήσει να αντιστρέψει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ανέφερε η έκθεση του Atlantic Council.

ΟυκρανίαΡωσίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραπόλεμος