Κόσμος|14.03.2022 13:06

Πόλεμος Ουκρανία: Συνταρακτικά πλάνα από drone – Κρανίου τόπος η Μαριούπολη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Newsroom

Συγκλονιστικά πλάνα από drone που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στη βομβαρδισμένη από το ρωσικό στρατό Μαριούπολη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας κι ενώ όπως έχει γίνει γνωστό έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.500 άμαχοι.

Η καταστροφή, αποτυπώνεται σε νέο βίντεο από drone που κυκλοφορεί στα social media. Η πόλη θυμίζει κρανίου τόπο, με καπνούς να αναδύονται από τα κατεστραμμένα κτίρια στην στρατηγικής σημασίας πόλη της Ουκρανίας.

Περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης, έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο προεδρικός σύμβουλος Ολέκσι Αρέστοβιτς.

Ο ίδιος είπε ότι επικαλείται στοιχεία από τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χθες Κυριακή εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην περικυκλωμένη πόλη. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν στοχοποιεί αμάχους.

Σημειώνεται πως χθες, Κυριακή, ο Ερυθρός Σταυρός, προέτρεψε τις αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο στην Ουκρανία να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος τελειώνει» στη Μαριούπολη.

«Καλούμε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στις μάχες να θέσουν πρώτα τις ανθρωπιστικές επιταγές», δήλωσε ο Peter Maurer, πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. «Οι άνθρωποι στη Μαριούπολη έχουν υπομείνει έναν εφιάλτη ζωής και θανάτου εβδομάδων. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Η ασφάλειά τους και η πρόσβασή τους σε τροφή, νερό και στέγη πρέπει να είναι εγγυημένη.»

Ηλικιωμένοι και παιδιά, καθώς και το προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού στεγάζονται σε μη θερμαινόμενα υπόγεια στη Μαριούπολη, όπου πτώματα κείτονται στο κέντρο της πόλης, ανέφερε ο ΔΕΣ – περιγράφοντας τον ανθρώπινο πόνο που επικρατεί στην πόλη.

Η Οργάνωση ζήτησε μια «συγκεκριμένη, ακριβή, εφαρμόσιμη συμφωνία» που θα εφαρμοστεί «χωρίς καθυστέρηση», ώστε οι άμαχοι να μπορούν να φτάσουν στην ασφάλεια – και προέτρεψε τις στρατιωτικές δυνάμεις να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός και να δώσουν στους κατοίκους χρόνο να φύγουν.

Έκανε έκκληση και στις δύο πλευρές «να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και να μην στοχοποιήσουν τις μη στρατιωτικές υποδομές, τα νοσοκομεία ή το ιατρικό προσωπικό.

ΟυκρανίαΜαριούποληειδήσεις τώραΡωσίαβομβαρδισμός