Κόσμος|14.03.2022 20:26

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες με το Κίεβο να θυμίζει ταινία αποκάλυψης - Τα νεότερα από την απομάκρυνση αμάχων στη Μαριούπολη

Newsroom

΄Ωρες αγωνίας για τις πόλεις της Ουκρανίας με το Κίεβο να δέχεται σφυροκόπημα με τελευταίο περιστατικό την πυραυλική επίθεση σε εμπορικό του Κιέβου και πυροβολισμούς στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Παράλληλα, αργά το απόγευμα τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή σε τηλεοπτικό πύργο στη βόρεια περιοχή Ρίβνε ενώ υπήρξαν αναφορές για πυρά κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. 

Νωρίτερα, σημαντική θετική εξέλιξη μέσα στη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Μαρτίου. Παρόλο που οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας που ξεκίνησαν νωρίτερα διακόπηκαν γύρω στις 16:00 το μεσημέρι, χωρίς να γίνει γνωστό αν οι δύο πλευρές έφτασαν σε κάποιου είδους συμφωνία, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η απομάκρυνση αμάχων πολιτών της Μαριούπολης.

«Η επιτυχημένη επιχείρηση εκκένωσης της πόλης κατέστησε δυνατή σήμερα από τις 15:00. Άνοιξαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την έξοδο αμάχων ώστε να ξεκινήσει η μαζική εκκένωση του πληθυσμού, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα κρατούνταν όμηρος από νεοναζί», δήλωσε ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, έχουν διαμορφωθεί τρεις διάδρομοι ενώ συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 200 λεωφορεία εκ των οποίων τα 50 έχουν ήδη φτάσει στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τι ρωσική πλευρά παραδόθηκαν στην πόλη 450 τόνοι φάρμακα και άλλα είδη ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά κανένα από τους διαδρόμους δεν οδηγεί στην Ρωσία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, αυτοκινητοπομπή με περισσότερα από 160 αυτοκίνητα αναχώρησε από τη Μαριούπολη τη Δευτέρα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, σε μια πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια να οργανωθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος» για την εκκένωση των αμάχων.

Η Μαριούπολη έχει φτάσει ένα βήμα πριν από την καταστροφή

Υπογραμμίζεται ότι η πόλη της Μαριούπολης έχει βρεθεί μία ανάσα πριν την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Περίπου 400.000 άμαχοι πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην παραθαλάσσια πόλη του ουκρανικού νότου, πριν ξεκινήσει η προσπάθεια εκκένωσης της Δευτέρας. Οι λιγοστές πληροφορίες που έφταναν μέσα από την πόλη έκαναν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες καθώς οι κάτοικοι ζούσαν χωρίς ρεύμα, νερό και τρόφιμα για πολλές ημέρες. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους στην Μαριούπολη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.500 άμαχοι.

Η ανησυχία για τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ομογενείς είναι τεράστια, ενώ υπενθυμίζεται ότι στην πόλη έχει εγκλωβιστεί και ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης. Πρόκειται για τον μοναδικό Ευρωπαίο διπλωμάτη που παραμένει σε εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ασφαλή μετακίνηση του Έλληνα Γενικού Προξένου και των λοιπών εγκλωβισμένων στο κτίριο του ΟΑΣΕ.

Την Κυριακή, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε για το «χειρότερο σενάριο» στη Μαριούπολη, εάν οι εμπόλεμοι «δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία».

Το Κίεβο θυμίζει «ταινία αποκάλυψης»

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας περιέγραψε ότι η πρωτεύουσα της χώρας μοιάζει την Κυριακή σαν «καρέ από ταινία αποκάλυψης». Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 11 το πρωί της Δευτέρας στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το CNN, ενώ από το κέντρο του Κιέβου ήταν ορατές πολλές εστίες φωτιάς.

Τα ξημερώματα το Κίεβο συγκλονίστηκε από οβίδα που χτύπησε κτίριο κατοικιών. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα ακόμη τραυματίστηκαν, ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, την ώρα που μαίνονται μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα την οποία επιθυμούν να καταλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Όπως μετέδωσε στο OPEN ο ανταποκριτής στο Κίεβο, Χρήστος Νικολαΐδης, ρωσικός πύραυλος φαίνεται ότι χτύπησε συρμό του τραμ, από την έκρηξη ένα ακόμα άτομο έχασε τη ζωή του. Υπάρχει ένα ακόμα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η ουκρανική αεράμυνα κατέστρεψε ρωσική οβίδα στον αέρα και τα θραύσματα έπεσαν πάνω στο συγκρότημα κατοικιών. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλησιάσει το Κίεβο τις τελευταίες ημέρες και φαίνεται ότι επιχειρούν να το περικυκλώσουν.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός ανασυντάσσεται για επιθετική επιχείρηση με επίκεντρο το Κίεβο, το Μικολάγιεβ και το Κρύβι Ριγκ, δηλαδή την πόλη όπου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι γεννήθηκε και μεγάλωσε. Η κατάληψη του Κρύβι Ριγκ δημιουργεί κινδύνους για τη Ντνίπρο», σημειώνει ο Ουκρανός δημοσιογράφος Ιβάν Βέρστιουκ.

Πυραυλική επίθεση σε εμπορικό στο Κίεβο - Ακούστηκαν πυροβολισμοί στην κεντρική πλατεία

Ο ανταποκριτής του OPEN στο Κίεβο Χρήστος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι ο πόλεμος έχει πλέον φτάσει για τα καλά μέσα στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ένα εμπορικό κέντρο χτυπήθηκε από πυραυλική επίθεση αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα καθώς τα καταστήματα φαίνεται πως ήταν κλειστά.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαρτυρούν ότι η έκρηξη ήταν ισχυρότατη. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές από τον Ουκρανό εισαγγελέα για τραυματισμό ενός ακόμα ξένου δημοσιογράφου , οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του OPEN, στο κέντρο του Κιέβου ακούστηκαν και πολλοί πυροβολισμοί, ενώ στο σημείο έχει φτάσει μεγάλη στρατιωτική δύναμη.

Τρεις νεκροί από βομβαρδισμούς σε Χάρκοβο και Τσούχουγιφ

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σε βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στο Χαρκίβ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές. Από τα πυρά του πυροβολικού «καταστράφηκε ένα κτίριο» ενώ ορισμένα άλλα υπέστησαν ζημιές, ανέφερε το γραφείο Τύπου της εισαγγελίας. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, υπάρχουν δύο νεκροί και ένας τραυματίας, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Λίγα λεπτά αργότερα, η εισαγγελία πρόσθεσε ότι ένας 15χρονος σκοτώθηκε από ρωσικό πλήγμα σε ένα κτίριο όπου φιλοξενούνται νέοι, στο Τσούχουγιφ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Χαρκίβ.

Αναφορές για νέες εκρήξεις κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Εκρήξεις καταγράφηκαν την Δευτέρα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια σύμφωνα με δημοσιεύματα.  Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές ότι ρωσικές δυνάμεις προκάλεσαν εκρήξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

Εννέα νεκροί σε αεροπορική επιδρομή σε πύργο τηλεόρασης στο Ρίβνε

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, αργά το απόγευμα τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή σε τηλεοπτικό πύργο στη βόρεια περιοχή Ρίβνε της Ουκρανίας τη Δευτέρα. Ο κυβερνήτης Βιτάλι Κοβάλ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει ότι υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα.

16 νεκροί στο Ντονέτσκ από ουκρανικό βομβαρδισμό - Διαψεύδει το Κίεβο

Οι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι ουκρανικό πλήγμα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 20 στο κέντρο της πόλης Ντονέτσκ. Στον λογαριασμό της στο Telegram, η πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ματωμένα πτώματα να κείτονται στον δρόμο εν μέσω ερειπίων, αλλά και ένα μικρό λεωφορείο με σπασμένα τα τζάμια.

Αρχικά η πηγή αυτή είχε κάνει λόγο για 20 νεκρούς. Λίγα λεπτά αργότερα το τοπικό υπουργείο Υγείας επεσήμανε στο Telegram ότι έχει καταγράψει 16 νεκρούς και 23 τραυματίες Σύμφωνα με την πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ, η αντιαεροπορική άμυνα των αυτονομιστών αναχαίτισε έναν ουκρανικό πύραυλο «Totchka», τα «συντρίμμια» του οποίου προκάλεσαν τα θύματα.

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι επρόκειτο για βόμβα διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες στις περισσότερες χώρες, αλλά όχι στη Ρωσία και την Ουκρανία. «Αν (ο πύραυλος) δεν είχε καταρριφθεί, θα υπήρχαν ακόμη περισσότερα θύματα», εκτίμησε ο Πουσίλιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θύματα ανέμεναν σε στάση λεωφορείου ή για να αγοράσουν εισιτήριο. Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένα πορτοκαλί λεωφορείο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά και από πολλά οχήματα που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. 

Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο. «Πρόκειται σίγουρα για ρωσικό πύραυλο ή κάποιο άλλο είδος πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν.

ΟυκρανίαπόλεμοςΜαριούποληειδήσεις τώραΚίεβοΡωσία