Κόσμος|15.03.2022 09:39

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα χτυπήματα σε πολυκατοικίες στο Κίεβο με νεκρούς - Αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Πολυόροφο κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε στην Ουκρανία / Facebook
Πολυόροφο κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε στην Ουκρανία / Facebook
Πολυόροφο κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε στην Ουκρανία / Facebook
Πολυόροφο κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε στην Ουκρανία / Facebook

Ρωσικά πυρά φαίνεται πως χτύπησαν το πρωί της Τρίτης τουλάχιστον δύο σημεία του Κιέβου όπου βρίσκονται κατοικίες. Σύμφωνα με ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, οι υπάρχουν τέσσερις νεκροί από τα χτυπήματα στην ουκρανική πρωτεύουσα. Το AP, μιλά για έναν επιβεβαιωμένο νεκρό από χτύπημα σε 15όροφη πολυκατοικία, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ προκάλεσε επίσης μεγάλη πυρκαγιά.

Οι εικόνες από το σημείο του πλήγματος σοκάρουν και δείχνουν πυροσβέστες να προσπαθήσουν να σβήσουν τη φωτιά από το συγκρότημα κατοικιών. «Δύο άψυχα σώματα βρέθηκαν επιτόπου», κατά την ίδια πηγή, ενώ διασώθηκαν 27 άλλοι ένοικοι του κτιρίου.

 

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν επίσης μέσω Facebook ότι χτυπήθηκε εννιαώροφη πολυκατοικία σε βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Πόντιλ. Προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από πυροσβέστες. Ένα πρόσωπο διακομίστηκε σε νοσοκομείο, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, οι οποίες δεν διευκρίνισαν τι είδους όπλο έπληξε το κτίριο.

Η έκρηξη έσπασε σχεδόν όλα τα παράθυρα του ακινήτου και όλων όσα βρίσκονται γύρω του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη επιτόπου. Αρκετοί κάτοικοι πέταγαν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους γυαλιά και συντρίμμια. Σε άλλη ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως προκλήθηκε πυρκαγιά από ρωσικά πυρά σε σπίτι στη συνοικία Οσοκόρκι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κιέβου. Το χτύπημα αυτό δεν προκάλεσε θύματα, κατά τις ίδιες πηγές.

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο του Κιέβου. Το μετρό του Κιέβου ανέφερε σε επίσημο λογαριασμό του οργανισμού στο Twitter, ότι από τις εκρήξεις κατεστράφη η πρόσοψη του σταθμού Lukyanivska station αλλά γραφεία. Πρόκειται για σταθμό που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αποψινές διαπραγματεύσεις

Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα εκ νέου στις διαπραγματεύσεις Μόσχας και Κιέβου που διακόπηκαν τη Δευτέρα και αναμένεται να συνεχιστούν την Τρίτη, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας να εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος.

Συγκεκριμένα, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι εκτίμησε πως τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε». Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη».

Διαδοχικά χτυπήματα στο Κίεβο τις τελευταίες ώρες

Η σφοδρότητα των μαχών γύρω από το Κίεβο έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες. Η ουκρανική πρωτεύουσα έχει περικυκλωθεί σχεδόν τελείως από τα ρωσικά στρατεύματα, είκοσι ημέρες αφού εισέβαλαν στη χώρα, την 24η Φεβρουαρίου. Οι μισοί και πλέον από τους 3 εκατ. κατοίκους της πόλης την έχουν εγκαταλείψει από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης. Και τη Δευτέρα αναφέρθηκαν αρκετοί νεκροί και τραυματίες εξαιτίας βομβαρδισμών σε συνοικίες του Κιέβου.

Εδώ και μέρες μαίνονται μάχες ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις στη βορειοδυτική περιφέρεια του Κιέβου. Στο μεταξύ η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, λιμένα στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανέφερε νωρίς σήμερα ότι από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης έχουν σκοτωθεί 2.357 άμαχοι κάτοικοί της.

Ο Πέτρο Αντριουστσένκο, δημοτικός σύμβουλος, χαρακτήρισε «απάνθρωπη» την κατάσταση στην πόλη, όπου δεν υπάρχουν «ούτε τροφή, ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε θέρμανση», προσθέτοντας πως φοβάται ότι οι θάνατοι δημοτών μπορεί να φθάσουν ακόμη και τους 20.000 καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα εννέα ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Περισσότερες προσπάθειες θα γίνουν σήμερα για την εκκένωση αμάχων από βομβαρδισμένες πόλεις, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία σκοπεύει να ανοίξει εννέα ανθρωπιστικούς διαδρόμους, αν και προηγούμενες προσπάθειες εκκένωσης ανθρώπων έχουν κατά καιρούς γίνει στόχος των ρωσικών δυνάμεων. Από την πλευρά της η Μόσχα επιρρίπτει στο Κίεβο την ευθύνη για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που έχουν έως τώρα καταρρεύσει.

Ουκρανίαειδήσεις τώραπόλεμοςΚίεβοΡωσίαεκρήξεις