Κόσμος|15.03.2022 13:29

Πόλεμος Ουκρανία: Οργισμένη διάψευση Πεκίνου στα περί συμφωνίας με Ρωσία για στήριξη – Δεν συμμετέχει η Κίνα στις κυρώσεις

Newsroom

Η Κίνα διέψευσε εκ νέου ισχυρισμούς αξιωματούχων των ΗΠΑ ότι έχει συμφωνήσει να παράσχει βοήθεια στη Ρωσία για την εν εξελίξει στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία.

Μάλιστα, το Πεκίνο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι διαδίδει «κακόβουλη παραπληροφόρηση» που κινδυνεύει να οξύνει τη σύγκρουση. «Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα διαδώσει κακόβουλη παραπληροφόρηση εναντίον της Κίνας στο θέμα της Ουκρανίας», ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο σε ανακοίνωσή της προς το Reuters.

«Η Κίνα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε και συνέχισε: «Πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να αμβλυνθεί η κατάσταση, αντί να προσθέσουμε λάδι στη φωτιά και να εργαστούμε προς μια διπλωματική διευθέτηση, αντί να κλιμακώνουμε περαιτέρω την κατάσταση».

Δεν συμμετέχει το Πεκίνο στις κυρώσεις κατά της Μόσχας

Παράλληλα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του αρνείται να επηρεαστεί από τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

«Η Κίνα δεν συμμετέχει στην κρίση (στην Ουκρανία) και ακόμη λιγότερο επιθυμεί να επηρεαστεί από τις κυρώσεις», επεσήμανε ο Ουάνγκ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, το Πεκίνο «αντιτίθεται στην προσφυγή στις κυρώσεις για την επίλυση των προβλημάτων, κυρίως στις μονομερείς κυρώσεις που δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο». «Η Κίνα έχει το δικαίωμα να διαφυλάξει τα δικαιώματά της και τα νόμιμα συμφέροντά της», υπογράμμισε.

Οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ

Τα οργισμένα σχόλια αξιωματούχων του Πεκίνου έρχονται σε συνέχεια των αμερικανικών εκτιμήσεων περί συμφωνίας για παροχή βοήθειας στη Ρωσία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, εξέθεσε την αμερικανική επιχειρηματολογία κατά της εισβολής της Ρωσίας σε μια «έντονη» επτάωρη συνάντηση στη Ρώμη με τον Κινέζο ομόλογό του, Γιανγκ Τζιέτσι, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα προσποιήθηκε ενδιαφέρον για τη διπλωματία, ενώ προετοιμάζεται για εισβολή, καθώς και ότι ο ρωσικός στρατός δείχνει σαφώς σημάδια αδυναμίας.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στη Ρώμη δεν περίμενε από τους Κινέζους διπλωμάτες να διαπραγματευτούν, θεωρώντας τους ως μεταφορείς μηνυμάτων προς το Πεκίνο.

«Ήταν μια έντονη επτάωρη συνεδρίαση, η οποία αντανακλούσε τη σοβαρότητα της στιγμής, καθώς και τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian. «Η συνάντηση αυτή δεν αφορούσε τη διαπραγμάτευση συγκεκριμένων θεμάτων ή αποτελεσμάτων, αλλά μια ειλικρινή, άμεση ανταλλαγή απόψεων».

Ερωτηθείς αν ήταν επιτυχής, ο αξιωματούχος απάντησε: «Υποθέτω ότι εξαρτάται από το πώς ορίζετε την επιτυχία, αλλά πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρούμε ανοικτές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ιδίως σε τομείς όπου διαφωνούμε».

Ωστόσο, οι Αμερικανοί έφυγαν από τη συνάντηση της Ρώμης απαισιόδοξοι ότι η κινεζική κυβέρνηση θα αλλάξει γνώμη για την υποστήριξη της Μόσχας.

«Το κλειδί εδώ είναι πρώτα να πείσουμε την Κίνα να επαναϋπολογίσει και να επανεκτιμήσει τη θέση της. Δεν βλέπουμε κανένα σημάδι αυτής της επανεκτίμησης», δήλωσε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις συζητήσεις. «Έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα παράσχουν οικονομική και χρηματοπιστωτική στήριξη και το υπογράμμισαν αυτό σήμερα. Το ερώτημα είναι πραγματικά αν θα προχωρήσουν περαιτέρω».

Τι ζητάει από το Πεκίνο η Μόσχα

Στην κορυφή της ρωσικής λίστας στρατιωτικών αγορών στην Κίνα βρίσκονται οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και διάφορων ειδών πυρομαχικά αλλά οι όποιες στρατιωτικές μεταφορές δεν θα ήταν απλές.

«Και οι δύο πλευρές καταλαβαίνουν ότι δεν μοιράζονται κοινά συστήματα και έτσι αυτό το καθιστά προβληματικό», δήλωσε ο αξιωματούχος. Το CNN μετέδωσε ότι ο ρωσικός στρατός ζητά επίσης πακέτα τροφίμων, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά υλικοτεχνικά του προβλήματα σε μια πιο παρατεταμένη και σκληρότερη σύγκρουση από ό,τι περίμενε.

Η Ρωσία χρειάζεται επειγόντως οικονομική και χρηματοπιστωτική βοήθεια, εν όψει των καταστροφικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Η χώρα κινδυνεύει να αθετήσει τις πληρωμές του χρέους της, με δύο πληρωμές τόκων να οφείλονται την Τετάρτη, αν και θα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Η Μόσχα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σχεδόν στο σύνολο των 640 δισ. δολαρίων σε χρυσό και συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά εξακολουθεί να κατέχει μέρος αυτών των αποθεμάτων σε γουάν, οπότε το Πεκίνο θα μπορέσει να παρέμβει για να παράσχει άμεση βοήθεια.

Υπάρχει απαισιοδοξία στην Ουάσινγκτον σχετικά με τη δυνατότητα να οδηγηθεί η Κίνα μακριά από το να στηρίξει Ρωσία, κυρίως επειδή θεωρεί ότι η εταιρική σχέση καθοδηγείται από την κορυφή.

«Είναι πραγματικά ένα σχέδιο του Σι Τζινπίνγκ. Είναι απόλυτα, θεμελιωδώς πίσω από αυτή τη στενότερη εταιρική σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Υπάρχει περισσότερος σκεπτικισμός στα κατώτερα κλιμάκια, αλλά ο Σι και ο Πούτιν έχουν συνδεθεί με την κοινή τους άποψη ότι οι ΗΠΑ είναι βαριές και αυταρχικές και αποφασισμένες να τερματίσουν την περίοδο της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ.

Αν η Κίνα υποστηρίξει τη Ρωσία στην αναμέτρησή της με τη Δύση, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μετατοπίσει την προσοχή της στο να πείσει τους συμμάχους, στην Ευρώπη κυρίως, να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Πεκίνο. Ο Σάλιβαν αναμένεται στο Παρίσι την Τρίτη για συζητήσεις με τη γαλλική κυβέρνηση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το κλειδί εδώ είναι μια προσεκτική διαδικασία διαλόγου και συζήτησης με την Ευρώπη σχετικά με το τι αποκαλύπτει η Κίνα για τις παγκόσμιες πολιτικές και προτεραιότητές της», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Ο στόχος μας βασικά είναι να εμπλακούμε προσεκτικά με την Κίνα, αφήνοντας τους Ευρωπαίους να γνωρίζουν [τι κάνουμε] από την αρχή, αλλά αν καταστεί σαφές ότι [η Κίνα] κινείται προς άλλη κατεύθυνση, ας είναι έτσι».

πόλεμοςΟυκρανίαειδήσεις τώραΡωσίαΚίναΗΠΑ