Κόσμος|15.03.2022 15:00

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις - Η Ρωσία θα χτυπήσει και σε άλλη χώρα της Ευρώπης, λέει ο Ζελένσκι

Newsroom

Ξεκίνησε ο 4ος γύρος των διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Ρωσίας, ο οποίος διακόπηκε τη Δευτέρα, προκειμένου οι δύο πλευρές να διεργαστούν περισσότερο πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως ανακοίνωσε ο Ποντόλιακ σε ουκρανικά ΜΜΕ. Μετά από 20 ημέρες πολέμου οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονται ως ένα «κρίσιμο σταυροδρόμι» από την ουκρανική πλευρά για τη συνέχιση του πολέμου ή την παύση του πυρός.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Αλεξέι Αρίστοβιτς «είτε θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες είτε οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη στρατιωτική απόπειρα και τότε θα υπάρξουν και πάλι συνομιλίες». « Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξανά. Υπάρχει μια μάλλον δύσκολη συζήτηση μεταξύ των μερών», δήλωσε ο από την πλευρά του ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το Ukrinform.

Την ίδια στιγμή στο πεδίο φαίνεται πως η ρωσική επιχείρηση έχει επικεντρωθεί στο Κίεβο, καθώς η ουκρανική πρωτεύουσα δέχεται συνεχόμενα χτυπήματα. Η ουκρανική πλευρά κατηγορεί τη Μόσχα ότι χτυπά αμάχους, ενώ το Κρεμλίνο το αρνείται. Από νωρίς το πρωί της Τρίτης η ουκρανική πρωτεύουσα δέχθηκε σειρά αεροπορικών επιδρομών οι οποίες έπληξαν κατοικημένες περιοχές στις συνοικίες Svyatoshynskyi και Podilskyi. Ένα κτίριο 15 ορόφων τυλίχθηκε στις φλόγες από επίθεση, ενώ βλήμα χτύπησε και σταθμό του μετρό στη Lukyanivska.

Όπως αναφέρει το Κίεβο, έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτές τις αεροπορικές επιδρομές. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι υπήρχαν δύο νεκροί.

Ζελένσκι: Η Ρωσία θα στοχεύσει και άλλες χώρες στην Ευρώπη

Με νέο μήνυμα προς τους ηγέτες της Ευρώπης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε επιπλέον στήριξη της Ουκρανίας και παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε στο μέλλον να βάλει στο στόχαστρο και άλλες χώρες της Ευρώπης. «Μπορούμε ακόμα να σταματήσουμε τη ρωσική πολεμική μηχανή, μπορούμε ακόμα να σταματήσουμε τη δολοφονία ανθρώπων», είπε, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ευκολότερο να το κάνουμε μαζί. Γιατί διαφορετικά, θα έρθουν και σε σας».

Ο κ. Ζελένσκι υποστήριξε ότι αν η Ευρώπη δεν πάρει θέση αυτή τη στιγμή, η Ρωσία θα βάλει στο στόχαστρο άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Είμαστε όλοι στόχοι της Ρωσίας... βοηθήστε τον εαυτό σας βοηθώντας μας», τόνισε.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έθεσε υπό έλεγχο τη Χερσώνα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής από τη Χερσώνα και νοτιότερα μέχρι τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Σημειώνεται ότι η πόλη της Χερσώνας έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου. Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαιώνεται μέχρι αυτή τη στιγμή.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη Χερσόνησο της Κριμαίας ως μέρος μιας στρατηγικής για να κινηθούν προς το Μυκολαίβ και την Οδησσό, άλλες στρατηγικές πόλεις στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Η Χερσώνα, πόλη περίπου 250.000 κατοίκων, ήταν η πρώτη πόλη που τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά μέχρι και σήμερα γίνεται μάχη για τις περιοχές γύρω από την πόλη.

Το Κρεμλίνο αρνείται να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις

Πάντως, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς να κάνει προβλέψεις για την πιθανή έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Παράλληλα κατηγορεί το Κίεβο για επιδείνωσή της κατάσταση στις ρωσόφωνες περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονιέτσκ, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί από τη Μόσχα ως ανεξάρτητες. «Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Ντονμπάς, μεταξύ άλλων από απαγορευμένα όπλα», σημειώνει η ρωσική πλευρά ενώ τονίζει ότι χθεσινή επίθεση είχε σαν απολογισμό 21 νεκρούς.

«Το έργο είναι δύσκολο και στην παρούσα κατάσταση το γεγονός και μόνο ότι συνεχίζονται είναι πιθανόν θετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. «Δεν θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις. Περιμένουμε αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Απαγόρευση κυκλοφορίας 35 ωρών στο Κίεβο υπό τον φόβο μαζικών χτυπημάτων

Μετά τα χτυπήματα που σημειώθηκαν σε πολυκατοικίες στο Κίεβο το πρωί της Τρίτης, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, ο δήμαρχος της πόλης Βίταλι Κλίτσκο ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας 35 ωρών στην ουκρανική πρωτεύουσα υπό τον φόβο μαζικών αεροπορικών επιθέσεων. Το μέτρο θα είναι σε ισχύ από το βράδυ της Τρίτης μέχρι και το πρωί της Πέμπτης.

«Απαγορεύεται η μετακίνηση στην πόλη χωρίς ειδική άδεια, με εξαίρεση τη μετάβαση σε καταφύγια», δήλωσε ο Κλίτσκο. «Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα παραδώσουμε το Κίεβο, που είναι αυτή τη στιγμή σύμβολο και εμπροσθοφυλακή της ελευθερίας και της ασφάλειας στην Ευρώπη», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι το ηθικό των κατοίκων της πόλης είναι πολύ υψηλό και ότι οι Ρώσοι αδιαφορούν για αμάχους.

Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού σε ολόκληρη την χώρα.

Οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας στο Κίεβο

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας θα παρουσιάσουν ένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Κίεβο σήμερα, όπως δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του πολωνού πρωθυπουργού Μίχαλ Ντβορτσίκ προσθέτοντας ότι οι ηγέτες θα μιλήσουν για λογαριασμό της ΕΕ.

«Στο Κίεβο, πέραν μιας ισχυρής ένδειξης στήριξης προς την Ουκρανία, ένα πακέτο ξεκάθαρης στήριξης θα παρουσιαστεί από τους πρωθυπουργούς», είπε ο Ντβορτσίκ και πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία πέρασε το σύνορο Πολωνίας-Ουκρανίας γύρω στις 09:00 ώρα Ελλάδος. Οι πρωθυπουργοί, οι οποίοι ταξιδεύουν με τρένο, θα είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την ρωσική εισβολή τον περασμένο μήνα.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έγραψε στο Facebook ότι η επίσκεψη λαμβάνει χώρα την 20η ημέρα της "εγκληματικής επιθετικότητας εις βάρος της Ουκρανίας από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Σε τέτοιους ανατρεπτικούς καιρούς για τον κόσμο είναι καθήκον μας να βρισκόμαστε εκεί όπου γράφεται η ιστορία. Γιατί δεν πρόκειται για εμάς, αλλά για το μέλλον των παιδιών μας που τους αξίζει να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς τυραννία», έγραψε.

«Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς», ανέφερε ο Φιάλα σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε και από την πολωνική κυβέρνηση.

Ο σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα επίσης συμμετέχει στην επίσκεψη, η οποία όπως εξήγησε ο Φιάλα αποφασίστηκε έπειτα από διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Απαγορεύεται η μετακίνηση στην πόλη χωρίς ειδική άδεια, με εξαίρεση τη μετάβαση σε καταφύγια», δήλωσε ο Κλίτσκο. «Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα παραδώσουμε το Κίεβο, που είναι αυτή τη στιγμή σύμβολο και εμπροσθοφυλακή της ελευθερίας και της ασφάλειας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

διαπραγματεύσειςπόλεμοςειδήσεις τώραΟυκρανίαΡωσία