Κόσμος|15.03.2022 23:21

Πόλεμος Ουκρανία: Εμβόλια στους πρόσφυγες προσφέρει η ΕΕ - Ιατρικοί έλεγχοι στα σύνορα

Newsroom

Εμβόλια ιλαράς, πολιομυελίτιδας, και κορονοϊού θα παραδώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους Ουκρανούς πρόσφυγες, δημιουργώντας παράλληλα συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ώστε να διατεθούν χώροι ιατρικών εξετάσεων για την παροχή φροντίδας.

Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου σε συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ δήλωσε πως «η εμβολιαστική κάλυψη στην Ουκρανία ήταν πολύ μικρή για αρκετές ασθένειες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, ειδικά μεταξύ των παιδιών».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά, τη φυματίωση και την πολιομυελίτιδα στην Ουκρανία βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του 95% που απαιτείται για τη συλλογική ανοσία.

Για τον κορονοϊό έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 35% του πληθυσμού της Ουκρανίας, συγκριτικά με τον μέσο όρο του 70% στην ΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία, το 2020, μόνο το 82% των παιδιών στην Ουκρανία είχαν λάβει εμβόλιο για την ιλαρά, ενώ το 93% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί κατά της φυματίωσης. Εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα είχε λάβει το 84% των παιδιών σε όλη τη χώρα, όμως το ποσοστό πέφτει στο 60% για ορισμένες περιοχές.

Η Κυριακίδου ανέφερε ακόμα ότι δρομολογείται σε συνεργασία με τον ΠΟΥ η δημιουργία κέντρων διαλογής ασθενών έξω από τα ουκρανικά σύνορα προκειμένου να προσφέρουν μια πρώτη διάγνωση και να επιταχύνουν τη διαδικασία μεταφοράς ασθενών σε νοσοκομεία.

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά και ο συνωστισμός στη χώρα λόγω του πολέμου πιθανότατα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

εμβόλιαΟυκρανίαΡωσίαΕΕειδήσεις τώραπόλεμος