Κόσμος|15.03.2022 20:46

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Μόσχα αύριο ο Τσαβούσογλου - Στο Κίεβο την Πέμπτη

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ταξιδέψει την Τετάρτη στη Ρωσία και την Πέμπτη στην Ουκρανία για να συναντηθεί με Λαβρόφ και Κουλέμπα αντίστοιχα, συνεχίζοντας τη διαμεσολαβητική προσπάθεια για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

«Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας μαζί με τον υπουργό των Εξωτερικών μας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν αναμφίβολα το πιο ηχηρό γεγονός. Αυτή η επαφή ήταν πολύ σημαντική όσον αφορά το άνοιγμα των θυρών για διπλωματία και διάλογο.

Ο υπουργός των Εξωτερικών μας θα έχει συνομιλίες στη Μόσχα αύριο. Την Πέμπτη θα ταξιδέψει στην Ουκρανία την Πέμπτη. Θα συνεχίσει τις προσπάθειές μας για την επίτευξη εκεχειρίας και ειρήνης στη συνάντησή του και με τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εξήρε για άλλη μια φορά τον σημαντικό διπλωματικό ρόλο της χώρας του σε αυτόν τον πόλεμο.

«Είχαμε ένα εποικοδομητικό γεύμα με τον Κ. Μητσοτάκη»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε επίσης τη σημασία της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, εντάσσοντάς την στο πλαίσιο μιας ευρείας διπλωματικής στροφής που πραγματοποιεί η χώρα του.

«Την Τετάρτη, μετά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, κ. Χέρτζογκ, φιλοξενήσαμε τον αξιότιμο αδελφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ. Το βράδυ της ίδιας μέρας είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπάιντεν.

Την Κυριακή είχαμε στην Κωνσταντινούπολη με τον Έλληνα πρωθυπουργό ένα εποικοδομητικό γεύμα που πιστεύω ότι θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των χωρών μας.

Στην Άγκυρα βρέθηκε χθες ο Γερμανός καγκελάριος. Μετά τη διμερή μας συνάντηση, είχαμε το βράδυ ένα δείπνο εργασίας με μεγάλη παρουσία.

Αύριο θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο της Πολωνίας, θα τον φιλοξενήσουμε.

Αφενός, η Τουρκία εφαρμόζει αποφασιστικά μία αναπτυξιακή στρατηγική με στόχο την είσοδό της στις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, αφετέρου ενισχύει τη θέση της ως μία χώρα με κεντρικό διπλωματικό ρόλο», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουπόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώρα