Κόσμος|16.03.2022 13:00

Live blog πόλεμος Ουκρανία: Η πρόταση της Μόσχας σε Κίεβο - Εντείνεται η ρωσική στρατιωτική πίεση

Newsroom

Παραλληλισμό μεταξύ του πολέμου που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία και των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και της επίθεσης της ιαπωνικής αεροπορίας κατά της αμερικανικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ το 1941 έκανε ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου

«Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα. «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη τη φρικτή μέρα του 2001», είπε ενώ  κάλεσε για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου και για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι «η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους»

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από το live blog του ethnos.gr

Αγωνία για τις διαπραγματεύσεις

Ελπίδες για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας γεννώνται τις τελευταίες ώρες κι ενώ εντείνεται η πίεση της Μόσχας στο Κίεβο. Αργά το πρωί της Τετάρτης σημειώθηκε δυνατή έκρηξη στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ υπήρξαν αναφορές για σφοδρές μάχες.

Επιπρόσθετα, το πρωί της Τετάρτης, 12οροφο κτίριο κατοικιών χτυπήθηκε από οβίδες στην περιοχή Shevchenkivskyi στο Κίεβο. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας στις συνομιλίες με το Κίεβο, λέει ότι οι πλευρές συζητούν έναν πιθανό συμβιβασμό, σύμφωνα με τον οποίο η Ουκρανία θα έχει στο μέλλον έναν μικρότερο στρατό υπό καθεστώς ουδετερότητας.

«Συζητείται μια ολόκληρη σειρά θεμάτων που συνδέονται με το μέγεθος του στρατού της Ουκρανίας», δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Η Ουκρανία προτείνει μια αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου κράτους, αλλά ενός κράτους που έχει το δικό του στρατό και ναυτικό».

Την πρόταση αυτή επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο. Πάντως, το Κίεβο απάντησε αρνητικά, ζητώντας πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας και διαβεβαιώσεις πως οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης

ειδήσεις τώραΚίεβοπόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαΚρεμλίνο