Κόσμος|16.03.2022 16:14

Πόλεμος στην Ουκρανία - Τσαβούσογλου: Παραγωγικές και ωφέλιμες οι συνομιλίες με Λαβρόφ – Έτοιμοι να φιλοξενήσουμε συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι

Μαρία Ζαχαράκη

Νέες ευχές για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του πολέμου περιείχαν οι δηλώσεις του Τούρκου και Ρώσου ΥΠΕΞ στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Μόσχα, μετά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη ρωσική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του διαμεσολαβητικού ρόλου που έχει αναλάβει η Άγκυρα για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία για 21η ημέρα. 

Λαβρόφ: «Η Άγκυρα ακολουθεί ρεαλιστική γραμμή – Δε συμμετείχε σε κυρώσεις»

Παίρνοντας πρώτα το λόγο ο Σεργκέι Λαβρόφ εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ εστίασε και στα διμερή ζητήματα, όπως το φυσικό αέριο, τον πυρηνικό σταθμό και το εμπόριο.

Ο πολιτικός μας διάλογος και ο διάλογος μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν είναι πολύ σημαντικοί για εμάς. Μιλήσαμε σήμερα για τις λεπτομέρειες του 9ου Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου στην Τουρκία. Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας έχουν μεγάλη σημασία για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή γενικώς.

Η Άγκυρα ακολουθεί μια ρεαλιστική γραμμή, η προσέγγισή της είναι εξαιρετικά ισορροπημένη. Δε συμμετείχε σε μονομερείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Θέλουμε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία μεταξύ των χωρών του Καυκάσου», σημείωσε.

«Στόχος της επιχείρησης μας είναι ο αφοπλισμός της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Λαβρόφ. «Η Ουκρανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, η Δύση δεν το βλέπει».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι πρέπει να συμφωνηθούν πρώτα κάποια πράγματα, ώστε να έχει αποτέλεσμα, διαφορετικά δεν έχει νόημα να γίνει.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν το συζητήσαμε σήμερα. Ο Πρόεδρός μας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στη διεξαγωγή μιας τέτοιας συνάντησης. Ωστόσο, αυτή δεν πρέπει να είναι μια συνάντηση απλά για να γίνει συνάντηση. Πρέπει να συμφωνηθούν κάποια πράγματα πρώτα. Τώρα συνεχίζονται οι online διαπραγματεύσεις.

Η ουκρανική κυβέρνηση θέλει τη συνάντηση μόνο για τη συνάντηση. Μέχρι στιγμής, πάντα απέρριπταν τις συμφωνίες του Μινσκ. Υπήρχε μια συνάντηση στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2019, είπαν ότι θα εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Πήραμε το μάθημά μας εδώ. Προτιμούμε να κάνουμε ουσιαστικές συνομιλίες».

Τσαβούσογλου: «Θα συνεχίσουμε τη διαμεσολάβηση»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τουλάχιστον 3-4 φορές τον Σεργκέι Λαβρόφ που ανταποκρίνεται στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Άγκυρας.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον κ. Λαβρόφ για την πρόσκλησή του και για τις παραγωγικές και ωφέλιμες συνομιλίες που είχαμε. Βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να συναντηθώ ξανά μετά την Αττάλεια σήμερα με τον κ. Λαβρόφ. Έχουμε λάβει ξεκάθαρη στάση από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία. Έχουμε κάνει ό,τι μας αναλογεί προκειμένου να να μειώσουμε τις εντάσεις και να ανοίξουμε χώρο για διπλωματία στην Ουκρανία. Από την αρχή, προσπαθούσαμε τόσο για μια ανθρωπιστική όσο και για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.
Η Άγκυρα ακολουθεί μια υποδειγματική προσέγγιση. Υπάρχει μια πολύ ισορροπημένη προσέγγιση. Η Άγκυρα δεν παρενέβη σε κυρώσεις. Οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί μας καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για να διατηρήσουν την ελευθερία στις συγκρούσεις που διεξάγονται στη Λιβύη και τη Συρία. Συνεχίζουμε το έργο μας στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Το αίμα και τα δάκρυα που κυλούν στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν τώρα. Δεν υπάρχει νικητής στον πόλεμο και ηττημένος στην ειρήνη. Υπάρχει ένας ισχυρός διάλογος που βασίζεται στο σεβασμό μεταξύ των ηγετών μας. Πιστεύουμε ότι αυτός ο διάλογος είναι επωφελής όχι μόνο για εμάς αλλά για όλη την περιοχή. και για τους Εκφράζουμε τις απόψεις μας ξεκάθαρα ως μία χώρα που εμπιστεύεται η Ρωσία. Είμαστε γείτονες, φίλοι και πρέπει να μιλάμε ορθά για όσα γνωρίζουμε».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, οι άνθρωποι να σταματήσουν να πεθαίνουν. Με αυτή την αντίληψη ήρθαμε σήμερα στη Μόσχα», είπε, υποσχόμενος ότι θα συνεχίσουν και θα αυξήσουν μάλιστα τις διπλωματικές προσπάθειες για μία κατάπαυση του πυρός πρώτα και μετά για μία πιο μόνιμη ειρήνη.

«Θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι – Νέα συνομιλία Ερντογάν-Πούτιν σύντομα»

Στην ερώτηση για το αν έχει έρθει πιο κοντά μία συνάντηση Ρώσου και Ουκρανού προέδρου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την ετοιμότητα της Τουρκίας να τους φιλοξενήσει, όταν αποφασιστεί.

«Υπάρχουν κάποια θέματα που συζητούνται εδώ. Υπάρχουν συγκλίσεις. Όταν επιτευχθεί συναίνεση, υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν οι ηγέτες. Όταν φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε μια τέτοια συνάντηση. Το είπαμε και στους Ουκρανούς. Το σημαντικό δεν είναι ο τόπος της συνάντησης, αλλά η έναρξη διαπραγματεύσεων με γνώμονα να υπάρχουν αποτελέσματα.
Παρά τις συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, ποτέ δεν χάσαμε την πίστη μας στη διπλωματία. Υποστηρίζουμε τις συνομιλίες στη Λευκορωσία. Ως χώρα που συνομιλεί και με τις δύο πλευρές, συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάθε συνάντηση είναι επωφελής για την κατανόηση των αμοιβαίων θέσεων. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που προκαλούν αστάθεια στη γεωγραφία μας. Οι επιπτώσεις τους ξεπερνούν την περιφερειακή κλίμακα. Υπάρχει μια πολύ σημαντική κατάσταση που βιώνεται αυτή τη στιγμή. Ο ηγέτης μας είχε πολλές συνομιλίες με τον κ. Πούτιν και τον Ζελένσκι. Μπορεί να υπάρξει κι άλλη συνομιλία με τον Πούτιν τις επόμενες μέρες. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τους συναδέλφους μου.

Στόχος μας είναι να αντλήσουμε μαθήματα από αυτές τις εμπειρίες και να εργαστούμε ξανά μαζί για την ειρήνη της περιοχής. Δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε την προσπάθειά μας χωρίς την εμπιστοσύνη της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε αυτή τη διαδικασία».

Ο Τσαβούσογλου ρωτήθηκε και για το αν θα ξαναγίνει μία τριμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών, όπως αυτή στην Αττάλεια:
«Ελπίζω να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, χωρίς να χρειαστεί να γίνει συνάντηση υπό αυτό το σχήμα».
Αντίστοιχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «δεν συζητήσαμε για νέα συνάρτηση στην Τουρκία. Αλλά είμαστε έτοιμοι για συνάντηση στο σχήμα της Αττάλειας».

Αναφορικά με την εκκένωση των Τούρκων πολιτών από την Ουκρανία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε: «Ως Τουρκία, πραγματοποιήσαμε μια σοβαρή επιχείρηση εκκένωσης. Φέραμε 15 χιλιάδες πολίτες μας στη χώρα μας. Ευχαριστούμε τη Ρωσία για την υποστήριξή της σε αυτή τη διαδικασία. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η απομάκρυνση των πολιτών μας και των άλλων πολιτών από τη Μαριούπολη. Οι προσπάθειες του Λαβρόφ σε αυτό το θέμα είναι αξιέπαινες. Είναι απαραίτητη μία άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους. Χρειαζόμαστε ανθρωπιστική βοήθεια για να προσεγγίσουμε όλους τους ανθρώπους εδώ χωρίς διακρίσεις».

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουπόλεμοςΤουρκίαΡωσίαειδήσεις τώραΣεργκέι ΛαβρόφΟυκρανία