Κόσμος|06.02.2019 07:35

Τραμπ: Τείχος, Κιμ Γιονγκ Ουν, AIDS, αμβλώσεις και πολλά άλλα...

Newsroom

Σύμφωνα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να απειληθεί μόνο από «ανόητους πολέμους», τις «πολιτικές σκοπιμότητες», ή «γελοίες μικροκομματικές έρευνες».

Ο Τραμπ προειδοποίησε την Κίνα ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών» και απαίτησε «διαρθρωτικές αλλαγές» από το Πεκίνο για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ενώπιον των κοινοβουλευτικών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά ότι το τείχος το οποίο θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό, σχέδιο που καταγγέλλουν οι Δημοκρατικοί και έγινε αφορμή για το πιο παρατεταμένο shutdown του ομοσπονδιακού κράτους στην αμερικανική ιστορία, θα οικοδομηθεί τελικά.

«Θα φροντίσω να οικοδομηθεί», είπε ο Ρεπουμπλικάνος. «Τα τείχη δουλεύουν και σώζουν ζωές», πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Βιετνάμ την 27η και την 28η Φεβρουαρίου, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών που έχουν σκοπό τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ.

Παράλληλα τόνισε ότι θέλει να δοθεί τέλος στην επιδημία του HIV/AIDS στη χώρα του μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Ο προϋπολογισμός μου θα απαιτήσει από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους να διαθέσουν τα απαραίτητα μέσα ώστε να εξαλειφθεί η επιδημία του HIV στις ΗΠΑ σε 10 χρόνια. Μαζί, θα νικήσουμε το AIDS στην Αμερική και πέραν αυτής», είπε. Περίπου 38.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας στις ΗΠΑ το 2017, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.

Ακόμη αξίωσε από τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν σχέδιο νόμου με το οποίο θα απαγορευθούν οι «καθυστερημένες αμβλώσεις», δηλαδή ο τερματισμός της κύησης έπειτα από ένα ορισμένο στάδιο της εγκυμοσύνης, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει κατακραυγή από μέρους όσων τάσσονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να έχουν την επιλογή.

Καταφέρθηκε για άλλη μια φορά κατά του Ιράν, ενώ τόνισε ότι στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ έχουν ενταχθεί «περισσότερες γυναίκες παρά ποτέ» αλλά και ότι «έχουμε περισσότερες γυναίκες που υπηρετούν στο Κογκρέσο παρά ποτέ».

Αυτή ήταν μια από τις ελάχιστες στιγμές που βουλεύτριες και γερουσιάστριες των Δημοκρατικών, πολλές από τις οποίες προσήλθαν για την ομιλία ντυμένες στα λευκά, σε ένδειξη της υποστήριξής τους προς το κίνημα της γυναικείας χειραφέτησης, σηκώθηκαν όρθιες και χειροκρότησαν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.

Κιμ Γιονγκ ΟυνΚογκρέσοΝτόναλντ Τραμπτείχος στο Μεξικό