Κόσμος|17.03.2022 07:40

Μοναδική ανακάλυψη: Βρήκαν αρχαία μολύβδινη σαρκοφάγο κάτω από την Παναγία των Παρισίων

Newsroom

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια αρχαία μολύβδινη σαρκοφάγο κάτω από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων μαζί με θραύσματα ενός παραπετάσματος, προσφέροντας μια νέα εικόνα για την ιστορία του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται υπό ανοικοδόμηση μετά την καταστροφική φωτιά του 2019.

Η Παναγία των Παρισίων, χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Οι ανασκαφικές εργασίες στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού πραγματοποιούνται ως προληπτικό μέτρο πριν από την τοποθέτηση των σκαλωσιών που απαιτούνται για την αποκατάσταση μιας ξύλινης κορυφογραμμής ύψους 100 μέτρων.

«Το δάπεδο της διάβασης του εγκάρσιου κλίτους αποκάλυψε λείψανα αξιοσημείωτης επιστημονικής ποιότητας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ροζελίν Μπατσελό, προσθέτοντας ότι οι ανασκαφικές εργασίες παρατάθηκαν έως τις 25 Μαρτίου.

Ο χώρος της ανασκαφής βρίσκεται κάτω από ένα πετρώδες στρώμα που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, αλλά ορισμένα χαμηλότερα επίπεδα ανάγονται μέχρι τον 14ο και κάποια ακόμη και στις αρχές του 13ου αιώνα, δήλωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Christophe Besnier από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Γαλλίας δήλωσε: «Καταφέραμε να στείλουμε μια μικρή κάμερα στο εσωτερικό της, η οποία έδειξε υπολείμματα υφασμάτων, οργανική ύλη όπως τρίχες και φυτικά υπολείμματα». «Το γεγονός ότι αυτά τα φυτά είναι ακόμη εκεί δείχνει ότι το περιεχόμενο έχει διατηρηθεί πολύ καλά».

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι η μολύβδινη σαρκοφάγος ανήκε πιθανότατα σε έναν υψηλό αξιωματούχο και είπαν ότι θα μπορούσε να χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, γεγονός που -αν επιβεβαιωθεί- θα την καθιστούσε ένα θεαματικό εύρημα.

Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης έναν λάκκο ακριβώς κάτω από το δάπεδο του καθεδρικού ναού, ο οποίος πιθανότατα δημιουργήθηκε γύρω στο 1230, όταν η Παναγία των Παρισίων, ένα από τα παλαιότερα δείγματα γαλλικού γοτθικού ρυθμού, βρισκόταν υπό κατασκευή.

Η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων συγκλόνισε τη Γαλλία, με τους δακρυσμένους Παριζιάνους και τους έκπληκτους τουρίστες να παρακολουθούν με δυσπιστία την πυρκαγιά που έστειλε την κορυφή του καθεδρικού ναού να καταρρέει.

Παναγία των ΠαρισίωνΓαλλίαανασκαφήσαρκοφάγοςΠαρίσιειδήσεις τώρα