Κόσμος|16.03.2022 20:04

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δημοσίευμα των FT αντιπροσωπεύει τις ρωσικές θέσεις, λέει ο Ποντόλιακ

Newsroom

Tην πορεία των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική ομοσπονδία αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία σχολίασε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ την Τετάρτη. Ο ίδιος σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα των Financial Times για προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων μεταξύ των δύο πλευρών, ανέφερε πως αυτό αντιπροσωπεύει τι ζητά η ρωσική πλευρά και τίποτα περισσότερο. «Έχουμε τις δικές μας θέσεις», είπε.

Ο κ. Ποντόλιακ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σίγουρα, κατανοούμε την προσπάθεια των εταίρων μας να παραμείνουν η προληπτική πλευρά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εξ ου και τα λόγια για τα σουηδικά ή αυστριακά μοντέλα ουδετερότητας. Όμως η Ουκρανία βρίσκεται τώρα σε κατάσταση άμεσου πολέμου με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Επομένως, το μοντέλο μπορεί να είναι μόνο ουκρανική και μόνο για νομικά επαληθευμένες εγγυήσεις ασφαλείας. Και όχι άλλα μοντέλα ή επιλογές.

Τι σημαίνει; Πρώτον, απόλυτες εγγυήσεις ασφάλειας. Αποτελεσματικό, όχι πρωτόκολλο ή «Βουδαπέστη». Και αυτό σημαίνει ότι οι υπογράφοντες τις εγγυήσεις δεν στέκονται στην άκρη σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία, όπως κάνουν σήμερα. Αλλά παίρνουν ενεργό μέρος στο πλευρό της Ουκρανίας στη σύγκρουση και μας παρέχουν επίσημα άμεσες προμήθειες του απαραίτητου όγκου όπλων.

Και, δεύτερον, η Ουκρανία δεν θέλει πλέον να εξαρτάται από γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιτρέπουν ή δεν επιτρέπουν το κλείσιμο του ουρανού από τους ίδιους πυραύλους κρουζ. Χρειαζόμαστε άμεσες και σκληρές εγγυήσεις ότι ο ουρανός θα κλείσει σίγουρα.

Θα προσθέσω ότι η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ ένα μιλιταριστικό κράτος που επιτέθηκε ή σχεδίαζε να επιτεθεί στους γείτονές της. Σε αντίθεση με αυτούς τους γείτονες. Γι' αυτό σήμερα η Ουκρανία θέλει να έχει μια πραγματικά ισχυρή δεξαμενή συμμάχων με σαφώς καθορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας», έγραψε ο σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου.

Ακόμη και μέσα στις επόμενες μέρες η συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Ο κ. Ποντόλιακ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο RBS -και όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom- είπε επίσης πως τις προσεχείς μέρες μπορεί να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός.

«Είναι προφανές, ότι μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων και είναι αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουμε τώρα. Δουλεύουμε πάνω σε κείμενα τα οποία οι πρόεδροι θα μπορούν να συζητήσουν και να υπογράψουν», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

ΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώραπόλεμος